Почетна > Свет
Свет

У Немачкој сутра штрајк целокупног саобраћајног сектора

Синдикат запослених у немачком јавном сектору „Верди“ и синдикат железничара најавили су за сутра општи једнодневни штрајк саобраћајног сектора у Немачкој, који ће паралисати железнички, ваздушни и поморски саобраћај.
Фото: Pixabay/PeterDargatz

Синдикат запослених у јавном сектору „Верди“ и синдикат запослених на железници ЕВГ најавили су за сутра једнодневни штрајк упозорења којим би био погођен целокупни међуградски железнички саобраћај, готово целокупни градски промет и већина аеродрома, преносе немачки медији.

Штрајк обухвата и водни саобраћај у Немачкој те управе аутопутева.

Према подацима Удружења аеродрома, штрајком би у понедељак могло бити погођено 380.000 путника, а очекује се да ће саобраћај бити поремећен и до средине седмице.

Представник Немачке железнице (ДБ) позвао је путнике да одложе путовања ако је то могуће или да их преместе на дан пре или после штрајка.

Синдикати захтевају веће плате, посебно изједначавање негативног учинка инфлације на реалне плате. Синдикат „Верди“ за 2,5 милиона запослених тражи повећања од 10,5 посто.

Немачка влада је одбацила коментаре на предстојећи штрајк, наглашавајући да не жели да се меша у преговоре послодаваца и синдиката.

„Право на штрајк једно је од темељних права у Немачкој“, рекао је портпарол немачке владе Штефен Хебештрајт.

Он је истовремено на учеснике у преговорима апеловао да што пре пронађу решење како би утицај на свакодневицу грађана био што мањи.

Moskva na korak od raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiji; Kijevu fali oružje za kontraofanzivu

Преузмите андроид апликацију.