Почетна > Свет
Свет

Москва на корак од распоређивања нуклеарног оружја у Белорусији; Кијеву фали оружје за контраофанзиву

Док руски председник Владимир Путин најављује распоређивање тактичког нуклеарног оружја у Белорусији, украјински председник Володимир Зеленски одлаже контаофанзиву док не добије довољно наоружања од савезника са Запада. Пентагон је саопштио да нема назнака да се Русија припрема да користи нуклеарно оружје. Борбе се и даље воде за контролу над градом Бахмутом, иако Кијев тврди да су украјинске трупе успеле да стабилизују ситуацију.
Фото: WikimediaCommons

Руски председник Владимир Путин најавио је споразум о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Путин је нагласио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што и САД код својих савезника.

Са друге стране, Пентагон је саопштио да нема назнака да се Русија припрема да користи нуклеарно оружје.

Шеф Међународне агенције УН за атомску енергију посетиће украјинску нуклеарну електрану „Запорожје“ следеће недеље како би проценио озбиљну безбедносну ситуацију тамо, саопштила је ИАЕА. Рафаел Гроси је у саопштењу рекао да су опасности од нуклеарне безбедности у руској електрани „сувише очигледне“.

Врховни командант украјинске војске рекао је да његове снаге одбијају руске трупе и да стабилизују ситуацију у борбама око града Бахмута.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарао је телефоном са председником Русије Владимиром Путином о значају који Анкара придаје тренутном прекиду руско-украјинских сукоба уз помоћ преговора.

Украјински председник Володимир Зеленски каже да Оружане снаге Украјине још увек не могу да покрену контраофанзиву која је била планирана за пролеће, истичући да су Кијеву потребни муниција и борбени авиони.

Rusija dogovorila postavljanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji

Преузмите андроид апликацију.