Почетна > Свет
Свет

САД: После разорног торнада, Бајден прогласио ванредно стање у држави Мисисипи

Након разорног торнада који је погодио југ САД, амерички председник Џозеф Бајден прогласио је рано јутрос ванредно стање у држави Мисисипи.
Фото Танјуг/AP Photo/ Evan Vucci

Овом одлуком, најтеже погођеним окузима Керол, Хамфрис, Монро и Шарки у сиромашној делти Мисисипија, стављена су на располагање средства из федералног буџета, преноси АП.

Најмање 25 људи је погинуло, а десетине су повређене у опасној олуји која је, праћена торнадом, протутњала државом Мисисипи.

Екипе за потрагу и спасавање данас су наставиле да ископавају рушевине трагајући за преживелима, а стотине грађана су расељене.

Администратор Федералне агенције за ванредне ситуације Дин Кризвел, требало би данас да обиђе угрожена подручја и изврши процену штете.

Национална метеоролошка служба (НМС) упозорила је у међувремену да и данас прети опасност од озбиљнијих временских непогода са снажним ветровима, градом и могућим торнадом у источној Луизијани, јужном и централном Мисисипију и јужној и централној Алабами.

На основу првих процена, торнадо је класификован као ЕФ-4 јачине, што значи да је био праћен ветром брзине од 265 до 320 километара на сат, саопштено је из НМС.

Moskva na korak od raspoređivanja nuklearnog oružja u Belorusiji; Kijevu fali oružje za kontraofanzivu

Преузмите андроид апликацију.