Почетна > Свет
Свет

Савет безбедности УН гласа о руској резолуцији о саботажи Северног тока

Савет безбедности Уједињених нација гласаће данас о руско-кинеском нацрту резолуције о истрази поводом саботаже гасовода Северни ток 1 и 2, пренео је ТАС С и напоменуо да су мале шансе да документ буде усвојен.
Фото: PrtSc/YouTube/United Nations

У нацрту резолуције се упућује предлог генералном секретару УН Антонију Гутерешу да успостави независну међународну комисију да спроведе темљену, транспарентну и независну истрагу о свим аспектима саботаже Северног тока 1 и 2, укључујући и идентификовање извршиоца саботаже, финансијера, организатора и њихових сарадника.

Руска новинска агенција наводи да се очекује да Гутереш одреди тим стручњака у ове сврхе, односно, комисију.

Уколико резолуција прође, Гутереш мора да то спроведе у дело у наредних 30 дана.

Документ такође охрабрује државе да спроведу сопствене истраге и да потпуно сарађују са комисијом и деле информације.

Русија је припремила прву верзију резолуције о Северном току крајем фебруара, али је није одмах дала на гласање, па је уместо тога позвала чланове Савета безбедности да разговарају о документу, што је и урађено.

Према изворима агенције ТАС С у УН, нема опште сагласности око руског нацрта, што значи да највероватније неће бити усвојен.

Да би била усвојена, резолуцију мора да подржи најмање девет од 15 чланова Савета безбедности.

Једна стална чланица може да стави вето, али само уколико се одобри девет гласова за усвајање резолуције.

Уколико резолуцију подржи осам чланица, а САД гласају против, то би значило да Америка није употребила вето, али уколико резолуција добије девет или више гласова, спречавање усвајања се може постићи само ветом.

„Не ради се о броју гласова, већ се ради о начину на који гласају“, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

Претходно, западне земље су тврдиле да је Русија изолована и да нема подршку унутар СБ, јер се противи иницијативама СБ УН око Украјине, док остале чланице УН подржавају резолуцију или су уздржане.

Још раније је било познато да Кина подржава нацрт резолуције, а остале сталне чланице СБ – Велика Британија, САД и Француска, највероватније неће да је подрже и могу да гласају против, буду удржане како би биле оптужене да опструишу рад СБ.

Остале чланице западног блока СБ, међу којима су Малта, Швајцарска, Јапан и Албанија, највероватније ће гласати исто као и лидери тог блока.

Ставови осталих несталних чланица није познат, укључујући Бразил, Габон, Гану, Мозамбик и Уједињене Арапске Емирате, као и Еквадор.

Као резултат свега тога, додаје ТАС С, западне земље можда неће ни морати да користе вето да спрече усвајање резолуције.

Kuba: Velika izlaznost na parlamentarnim izborima

Преузмите андроид апликацију.