Почетна > Свет
Свет

Обележена 31. година од злочина над Србима у Сијековцу

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије данас је служен парастос убијеним српским цивилима у Сијековцу, код Брода, у оквиру обележавања 31. године од злочина над Србима у том месту.
Фото: Танјуг/ Фото Срна/ Ненад Ступар

Парастос је служило свештенство Епархије зворничко-тузланске, пренела је РТРС.

Обележавању 31. године од злочина над Србима у Сијековцу присуствовали су председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић, као и начелници општина Брод, Теслић и Шамац.

Венце су положили Стевандић и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика и председавајуће и српског члана Председништва Жељке Цвијановић, конзул Србије Драган Протић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић са делегацијом ПС БиХ, као и представници општина и градова.

Стевандић је нагласио да су у Сијековцу на кућном прагу страдали невини и ненаоружани цивили.

„Злочин који је пре 31 године почињен над српским цивилима у Сијековцу код Брода показатељ је колика је цена стварања Републике Српске, али и залог за њено очување“, рекао је Стевандић.

Жунић је нагласио да је Сијековац код Брода свето место.

„Данас одајемо почаст жртвама и дајемо себи у аманет да ово не смемо и нећемо заборавити“, поручио је Жунић.

Егић је нагласио да је „злочин почињен над недужним српским цивилима пре 31 године у Сијековцу код Брода први масовни злочин почињен у протеклом рату у БиХ“.

Организатор обележавања је Одбор Владе Републике Српске за неговање традиције ослободилачких ратова.

Злочин у Сијековцу починиле су оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Влада Србије одлучила да пре рока доспећа откупи и поништи хартије од вредности

 

Преузмите андроид апликацију.