Почетна > Бизнис
Бизнис

ММФ: Економски раст Кине чиниће око трећине раста глобалне економије 2023.

Економија Кине има снажан скок, њен привредни раст ће чинити око једне трећине овогодишњег раста глобалне економије, рекла је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева у говору одржаном на Кинеском развојном форуму 2023.
Фото: Танјуг/Andrew Harnik

Георгијева је снажан привредни опоравак Кине описала као „пупољак“ у светској економији, чији је опоравак тренутно тешко ометен пандемијом, геоекономском поделом и ризиком у области финансијске стабилности, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).

Она је указала да опоравак кинеске економије доноси охрабрујућу вест за светску економију. Према анализама ММФ-а, сваки процентни раст кинеске економије би помогао да просечан раст у другим азијским економијама буде већи за 0,3 одсто, навела је Георгијева.

ММФ је у јануару ове године повећао прогнозу овогодишњег економског раста Кине на 5,2 одсто, са 4,4 одсто предвиђених у октобру прошле године.

Георгијева је у говору изнела неколико предлога у вези са будућим економским растом Кине.

Према њеном мишљењу, тежиште економског раста би требало да, са раста заснованог на инвестицијама, прелази на раст утемељен на потрошњи, а такође је веома важан зелени раст, што ће Кини помоћи да оствари квалитетнији и инклузивнији раст.

Zavrnuta slavina: Irak dobio spor protiv Turske

Преузмите андроид апликацију.