Почетна > Бизнис
Бизнис

Београдски сајам аутомобила показао да Србија прати трендове у аутоиндустрији

Међународни салон аутомобила, 55. по реду, на Беогадском сајму окупио је бројне излагаче, а међу посетиоцима су и љубитељи четвороточкаша из БиХ, Северне Македоније, Аустрије и готово свих градова Србије.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Сагласни су у томе да је понуда одлична, да је Сајам лепо и добро огранизован, возила и опрема добро представљени, али су уочили и истакли поскупљење.

„Имам своје предузеће па смо дошли да погледамо понуду возила, јесте мало скупље него раније, али вероватно у складу са тиме што је све поскупело“, рекла је гошћа Сајма из Уба.

Станетић Вид долази из Бањалуке и каже да је презадовољан понудом.

„Ја сам овде након више година паузе, приметно је да су цене мало више него претходних година, али понуда је супер, сваке године све боља и боља“, рекао је Станетић.

Да овогодишњи Сајам показује да аутоиндустрија у Србији прати трансформацију аутоиндустрије говори то што су међу излагачима и они који брину о сервису електричних аутомобила, као и они који власнике таквих аутомобила желе да додатно мотивишу.

Александра Ђуришић из Удружења Аутосервиси Србије рекла је за Тањуг да се јуче и данас на њиховом штанду одржавају радионице за средњошколце под називом „Радионица 21. века“.

„Суочавамо се са великим проблемом, а то је недостатак кадрова и смањено интересовање деце да се баве било којим занатом, а посебно овим аутомеханичарским. Оно што је за наш занат специфично то је да се јако брзо мења, оно што је прошле године било актуелно ове године већ није. Деца у школама уче по старим програмима и ми смо зато у сарадњи са нашим партнерима решили да пробамо то да променимо и подстакнемо школски систем на промене“, рекла је Ђуришић.

Она је објаснила да је данас у току предавање о сервисирању високонапонских возила и изазовима са којима ће средњошколци, а будући сервисери морати да се суоче.

„На нашим улицама је све више хибрида и електричних аутомобила и сада када возите такав аутомобил и имате неки проблем јако је мало сервиса који уопште могу да вам помогну. Сервисирање возила више није само аутомеханика, ту има и пуно електронике, дијагностике, кодирања и постаје врло компликовано занимање“, рекла је Ђуришић.

Давид Мехмедовић на штанду своје компаније представља прву еМобилитy апликацију развијену у Србији која се зове еДриве, која власницима пуњача за електричне аутомобиле омогућава да услугу наплате, а возачима електричних аутомбила да нађу најближи пуњач, виде која је цена и да плате.

„Повезани смо на европску мрежу пуњача, тако да на апликацији има преко 300.000 пуњача у целој Европи. Тако покушавамо да помогнемо да цела електрификација прође што боље“, рекао је Мехмедовић за Танјуг.
Он је додао да корисници апликације могу да виде где је најближи електрични пуњач, да ли је слободан, а најавио је да ће ускоро моћи да се и резервише термин за пуњење.

„Често због малог броја пуњача или незнања где се све налазе, потенцијални власници одустају од куповине ових аутомобила. Ми покушавамо апликацијом да убедимо људе да могу да почну да возе потпуно на струју, јер сада ипак већ постоји довољан број пуњача“, рекао је Мехмедовић.

Осим оних који прате тренд електрификације међу изглагачима је и компанија из Нове Пазове која прави надстрешнице за возила.

„Наша фирма се бави челиком, а данас излажемо надстрешнице за паркинг места. Веома смо задовољни сајмом и интересовањем и нудимо озбиљне надстрешнице, неке и са соларним панелима“, рекао је представник компаније.

Осим надстрешница ова компанија прави и делове који спајају бицикл и инвалидска колица.

Београдски сајам аутомобила и сајам мотоцикала и опреме трајаће до 28. марта, а како кажу и посетиоци и излагачи, интересовање и љубав према четвороточкашима и двоточкашима заиста могу да се мере великим бројем посетилаца.

Zavrnuta slavina: Irak dobio spor protiv Turske

Преузмите андроид апликацију.