Почетна > Србија
Србија

Званично почео први агросоларни пројекат у региону

Потписивањем меморандума о разумевању са кинеском компанијом ,,Power China“, компаније ,,Fintel Energija“ и ,,MK Group“ званично су започеле са реализацијом заједничког пројекта ,,Agrosolar“ у Кули.
Агросолар
Фото: Pexels/Kelly L

Након што су се позиционирале као лидери у производњи струје из енергије ветра, започињу пионирски подухват који користи енергију сунца и у исто време омогућава одрживу пољопривредну производњу испод соларних панела. У питању је први пројекат овог типа на Балкану и највећи у Европи, а вредност инвестиције износи 340 милиона евра.

,,Потписивањем овог споразума дефинисали смо јасну заинтересованост обеју страна да узму учешће у највећем агросоларном пројекту у Европи. Посебно значајан корак је изградња пилот соларног парка од 50 киловата, која започиње у наредна три месеца. Агросолар пројекат ће се простирати на 770 хектара на територији општине Кула. Соларна електрана биће капацитета 660 мегавата, а планирана годишња производња зелене енергије око 832 гигават сата, што задовољава потребе око 200.000 домаћинстава. На овај начин настављамо да доприносимо остварењу циља Републике Србије да учешће енергије из обновљивих извора повећа на најмање 40% до 2040. године“, изјавио је Тизиано Ђованети, генерални директор компаније ,,Fintel Energija“.

Агросолар
Фото: Pexels/Michael

,,Агросолар доноси велику иновацију кроз синергију зелене енергије и одрживе пољопривреде. Обе области су одавно део агенде ,,MK Group“, али и националне стратегије наше државе. Овај пројекат донеће још једну иновацију у српски енергетски сектор, пошто ће у оквиру друге фазе бити изграђено постројење за производњу зеленог водоника које ће се напајати из соларне електране. Поред зеленог водоника ова технологија омогућиће и производњу 300 тона уреа минералног ђубрива дневно, добијеног на потпуно одржив начин“, изјавио је Андрија Вуковић, директор ресора за финансије и ризике ,,MK Group“.

Кинеска компанија ,,Power China“, једна је од највећих грађевинских компанија на свету кад је у питању инфраструктура и сектор енергетике.

Solarni park snage 80 MW gradiće se u Sajanu kod Kikinde

 

Преузмите андроид апликацију.