Почетна > Свет
Свет

Званичницима гвинејске владе забрањен излазак из земље

Званичницима гвинејске владе је до даљег забрањен излазак из земље, а полицијски час који је био на снази у неким областима је укинут, рекао је данас пуковник војне јединице која је свргнула председника Алфа Кондеа, Мамади Думбоја.
Фото: Танјуг/AP Photo

Думбоја је на скупу са министрима, међу којима су били и премијер и највиши владини званичници, рекао да ће сви морати да врате своја службена возила, пише Ројтерс.

„Неће бити лова на вештице“, рекао је он на састанку који је био отворен за медије.

Владине званичнике који су присуствовали скупу касније су војници са црвеним береткама испратили кроз масу људи до седишта војне јединице у Конакрију.

За сада се не зна да ли су притворени.

Хунта у Гвинеји: Председнику загарантована безбедност.

Преузимање власти у Гвинеји, земљи са највећим светским резервама боксита, повећало је цене алуминијума због страха од прекида у снабдевању на тржишту.

Саобраћај у земљи је обновљен, а неке продавнице су поново отворене око главног округа Калум у Конакрију, који је у недељу током целог дана био поприште пуцњаве док су се специјалне снаге бориле са војницима лојалним Кондеу.

Думбоја је на телевизији рекао да су копнене и ваздушне границе такође поново отворене.

Иако је рудно богатство подстакло економски раст током Кондеове власти, мали број грађана је имао од тога корист.

Упркос полицијском часу који је трајао преко ноћи, седиште председничке гарде Кондеа је опљачкано.

Примећени су, наиме, људи како одатле беже носећи у рукама вреће пиринча, конзерве уља, клима уређаје и душеке, јавио је дописник Ројтерса.

 

Преузмите андроид апликацију.