Почетна > Србија
Србија

Зуроф посетио Музеј жртава геноцида

Директор Центра „Симон Визентал“ и један од највећих светских стручњака за изучавања Холокауста и хрватског геноцида над Србима у НДХ Ефраим Зуроф данас је посетио Музеј жртава геноцида.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Зуроф је разговарао са директором Музеја Дејаном Ристићем, епископом пакрачко-славонским Јованом, руководиоцем Групе за научно-истраживачки рад музејским саветником Драганом Цветковићем и помоћником директора Музеја жртава геноцида Станком Дебељаковићем.

На састанку су размотрене могућности за додатно јачање сарадње Музеја жртава геноцида са Зурофом и Центром „Симон Визентал“, а на плану очувању културе сећања и историјске истине о страдању Срба, Јевреја и Рома током геноцида над Србима, Холокауста и Самударипена на територији НДХ.

Посебна пажња је посвећена феномену дисторзије историјске истине о страхотним страдањима током Другог светског рата у геноциду који је почињен над Србима, Јеврејима и Ромима на простору НДХ и остатку окупиране територије Југославије, са освртом на шири европски контекст овог феномена.

Договорена је координација између две институције како би се разрадили постојећи механизми за спречавање даље дисторзије и фалсификовања историјских истина о Холокаусту, геноциду над Србима и Самударипену, уз ослањање на историјске изворе.

Зуроф је прихватио место члана међународне редакције „Годишњака за изучавање геноцида“, научног часописа који издаје Музеј жртава геноцида.

Predsednik Srbije sutra sa mađarskim premijerom

Преузмите андроид апликацију.