Почетна > Свет
Свет

Зоолошки врт лоцирао и ухватио одбеглог леопарда

Женка облачастог леопарда, чији је нестанак довео до затварања зоолошког врта у Даласу, пронађена је у петак увече, саопштили су званичници зоолошког врта, преноси Си-Ен-Ен.
Фото: Танјуг/Dallas Zoo via AP

„Лоцирали смо женку облачастог леопарда по имену Нова, стару између 3 и 4 године, унутар објекта (зоолошког врта)“, рекао је портпарол зоолошког врта у писаној изјави.

„Налазила се веома близу првобитног станишта, а тимови су могли безбедно да је ухвате“, наведено је у изјави.

Нестанак животиње је откривен, када су радници зоолошког врта приметили да је ограда око њеног ограђеног простора исечена. Полиција Даласа истражује случај, а оштећење ограде окарактерисано је као „намерни чин“.

„Верујемо да је ово био намеран чин, због чега је покренута кривична истрага“, изјавио је полицијски наредник Ворен Мичел на конференцији за новинаре.

„Ограда кроз коју је побегао леопард намерно је посечена“, додао је он.

Зоолошки врт у Даласу саопштио је да је женка леопарда Нова била на ветеринарском прегледу у петак увече, али да нису уочени знакови повреде.

Објекат је претходно затворен јер су радници и полиција трагали за несталом дивљом мачком.

„Јасно је да ово бекство није пропуст станишта, нити грешка чувара“, истакао је извршни директор зоолошког врта Даласа Грег Хадсон.

Како је раније известио Ројтерс, леопард је побегао из свог станишта у зоолошком врту у Даласу у петак, због чега је парк затворен и издато упозорење „Плави код“, иако су представници Зоо врта уверавали да велика мачка није опасна за људе.

„Она не представља опасност за људе, много је вероватније да ће се од страха попети на дрво, склањати се с пута, ловити веверице и птице и надати се да неће бити примећена,“ рекао је потпредседник зоолошког врта за негу и заштиту животиња Харисон Едел.

Облачасти леопарди, названи по шарама на крзну које су попут облачића, насељавају густе шуме у подножју Хималаја, југоисточне Азије и јужне Кине.

Категорисани су као угрожена врста од стране Међународне уније за очување природе због губитка станишта и криволова.

Према Светском фонду за дивље животиње, у дивљини широм југоисточне Азије остало је око 10.000 мачака. Ови леопарди обично теже између 11 и 20 килограма.

Sedam zemljotresa pogodilo Albaniju

Преузмите андроид апликацију.