Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Знате ли шта је то правило 37 процената? Кажу да вас води до савршеног партнера

Са колико људи треба да се забављате пре него што се скрасите? Математика као одговор нуди правило 37 процената. Ево о чему је реч.
Фото: Unsplash/John Schnobrich

Правило 37 процената говори како као неодлучности људи која се може пренети и на љубавне изборе, наводи следећи пример:

„Мејси је одлучила да купи кућу. Добила је унапређење и не може више да слуша комшију како свира прилично бучан инструмент. Заказује састанак са агентом са некретнине. Почиње да разгледа куће и бира омиљену, али се истог дана пита – да ли ипак може да нађе бољу, са већим двориштем, већом гаражом?“.

Неодлучност је одлика великог броја људи, а решење за овај проблем у љубавним односима назива се оптимално заустављање пута и пронашао га је амерички математичар Тед Хил.

Шта је то правило 37 процената?

Основна идеја овог правила је следећа: ако на располагању имате 100 опција, треба да одбаците првих 37 могућности. И то није нека аутоматска већ веома прецизна ствар налик калибрацији односно подешавању мерних инструмената. Уосталом, нема непрецизности у математици, зар не?

Када се ово правило пренесе на избор партнера, примењује се на овај начин: замислите да ћете имати 10 састанака за неколико месеци.

На прва три можете да уживате, али никако не организујте њихове „репризе“. Не обећава ни наредни састанак, јер постоји само 39.87 одсто шанси да на овим сусретима сретнете праву особу.

Правило је објаснио и Брајан Кристијан у књизи „Алгоритми за живот: компјутерска наука о људским одлукама“.

Као пример навео је потражњу за савршеним станом и написао: ако у првом стану одлучите да проведете 11 дана од месец дана колико сте издвојили за ту потрагу, већ наредни стан са вашег списка биће савршени дом за вас јер сте већ на првом месту „потрошили“ правило 37 одсто.

Овај математички принцип у обзир узима и цео наш живот па каже: 37 одсто свог живота требало би да проведемо као слободни како бисмо истражили опције, а онда ћемо, после погрешних избора, коначно бити спремни да се скрасимо са неким ко је бољи избор од свих претходних.

Фото: Unsplash/Joanna Nix Walkup

Међутим, људи нису попут машина, могу да буду прилично хаотични у изборима. Шта саветује психологија?
Да ли истражујете или експлоатишете?

У психологији постоји принцип „истражи/искористи“. Степен до којег ће неко истраживати односно експлоатисати зависи од више фактора, а највише од тога колико је неко радознао и жељан ризика.

Према истраживању које је спровео „Addicott et al“, а које је објављено у часопису „Nature“, екстремно понашање у оба смера не води никуда.

Особа која превише „експлоатише“ остаје заробљена у колотечини, досађује се и губи мотивацију, док особа која неумерено истражује не доживљава ништа у потпуности. Решење је средина између истраживања и експлоатације.

Са свим овим правилима треба бити опрезан јер када се у овакве теорије као варијабла умеша понашање људи, може лако да настане хаос.

Јер… Ко каже да се нећемо заљубити на првом састанку и то заљубити за цео живот? Ко каже да се нећемо вратити некој старој љубави која је можда била наш други избор?

Оно што се не може оспорити то је ефикасност правила 37 одсто у осталим сферама живота. Ту математика даје боље

Pogled otkriva sve: U šta na vama gledaju muškarci, a u šta žene ako ih privlačite

Преузмите андроид апликацију.