Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Знате ли који новосадски топоним је познат под називом „зграда СДК“?

На самом почетку улице Модене налази се зграда предратне Хипотекарне банке, а данас Пореске управе Министарства финансија Републике Србије.
Фото: Градске инфо

Занимљиво је да је градња ове зграде започета пред сам Други светски рат, 1940. године за седиште Хипотекарне банке. Од 1940. до 1942. године извођачи радова су успели да заврше грубе радове и да објекат ставе под кров.

Како је рат већ увелико трајао, сви даљи радови су прекинути, а настављени су тек после ослобођења 1946. године.

С обзиром да су радови настављени непосредно након рата, у време велике оскудице, право је чудо са колико квалитета је посао завршен до краја.

Зграда Хипотекарне банке подигнута је у стилу модерне. Одликује је висок квалитет градње и опреме.
Фото: Градске инфо

Грађевина почива на бетонским шиповима, зидана је опеком и цементним малтером, док је основна конструкција изведена армираним бетоном.

На главној уличној фасади зграде упечатљив је централни део на коме се смењују јаки прислоњени стубови квадратног пресека, са девет вертикалних отвора.

Првобитно је изграђена као двоспратница, са високим и пространим приземљем, да би нешто касније били пробијени прозори и на трећем спрату, чиме се одступило од првобитног пројекта.

Фото: Историјски архив града Новог Сада

У периоду између 1975. и 1977. године, са дворишне стране је дограђен објекат због увођења рачунарског центра. Радови су пажљиво изведени, па је очуван стилски интегритет грађевине.

Веома је импресиван и квалитет обраде ентеријера. По собама је уграђен квалитетан храстов паркет, столарија је масивна и изузетно квалитетна, а у важнијим просторијама уграђени су плакари.

Новосађанима је ова зграда позната као „зграда СДК (Ес-Де-Ка)“, односно зграда Службе друштвеног књиговодства.

Zgrada novosadskog Magistrata

 

Преузмите андроид апликацију.