Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Знате ли који је први облакодер у Новом Саду?

Зграда новосадске Главне поште на крају Булевара Михајла Пупина, грађена је по пројекту Драгише Брашована, а са својих дванаест спратова, први је облакодер у Новом Саду.
Фото: Градске инфо

Грађена је у периоду од 1958. до 1963. године.

Овај објекат, са фасадом обложеном белом мермерном оплатом, један је од препознатљивих симбола Новог Сада, будући да и данас доминира панорамом, када се у Нови Сад улази са Варадинског моста.

Фото: Градске инфо

Па ипак, аутор није волео ово своје дело и није дошао на свечано отварање, љутит због тога што је зграда за три спрата виша него што је он замислио.

Зграда Поште, смештена уз стари објекат, монументална је стереометријска грађевина чији масивни волумен са 13 етажа прате нижи, бочни анекси. Висока кула, која је уједно и централна зграда, броји тринаест етажа, и некада је достојанствено владала крајоликом као један од првих новосадских небодера. Грађена је три године, а са њене леве и десне стране, правећи благи лук, налазе се два доста нижа анекса.

Фото: Градске инфо

Према урбаној легенди, ово здање необичног положаја у односу на уличне регулације постављено је тако да би се „угледним званицама“ из Београда заклонио поглед на синагогу.

Када је о аутору реч, занимљиво је да Драгиша Брашован у Новом Саду никада није живео, сем у периоду колико је било потребно када је радио на пројектовању или градњи својих дела, али је без обзира на то оставио неизбрисив  траг у Новом Саду.

Фото: Градске инфо

Што се новосадских облакодера тиче, данас их сигурно има и виших и репрезентативнијих, међутим само један од њих носи титулу првог, а то је управо зграда Главне поште.

Priča o višestruko nagrađivanoj zgradi

 

Преузмите андроид апликацију.