Амазаке је древни ферментисани напитак и производ за здравље и лепоту, а његов састав и благотворност чине га можда и најздравијим пићем на свету.
Ово древно безалкохолно и благо ферментисано пиће од пиринча може се служито топло и хладно. Некада награда за тежи физички рад, кремасто пиће амазаке је у ствари микрокосмос јапанске кулинарске историје.
Први пут развијен у раздобљу Кофуа, од 250. до 538. године, амазаке је изворно била техника ферментације и конзервирања хране. Настала је кувањем пиринча, воде и који, влакнасте гљиве. Производ је напитак пун храњивих састојака и бактерија прилагођених пробави, популаран и као пиће и као лек. Од тада пиће бележи неколико успона и падова у популарности.
Напитак је, осим тога што је изузетно здрав, имао и ону утешну функцију. Његови састојци попут ђумбира грејали су народ у хладним зимским данима, па је он постао нека врста и празничног националног пића. Амазаке је слатко пиће, што наговештава и његово име, у преводу „слатки саке“, иако садржи само алкохол у траговима због ферментације.
Пиће има отприлике 80 калорија на 100 грама. Позитивно утиче на свако део тела, укључујући на раст косе, губитак килограма, опоравак од мамурлука, циклус спавања и на добро функционисање стомака.
У последњим деценијама од како је занатска и домаћа производња постала популарна, амазаке се вратио на велика врата, и постаје популарнији него икад. Амазаке је данас редован у свим кафићима и ресторанима широм Јапана, локално становништво га обожава или као јутарну посластицу или као поподневни ужитак за понети.
Преузмите андроид апликацију.