Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Знате ли која палата у Новом Саду носи надимак „Својина“ и како га је добила? (ФОТО/ВИДЕО)

Када се прича о Змај Јовиној улици у Новом Саду, треба поменути и зграду са уличним бројем 4, под називом „Својина“.

Ова зграда у стилу класицизма одувек је припадала Српској православној цркви, а да је тако обавештавао је натпис „Својина Српске православне цркве“ који се налазио на фасади. Због тога су је Новосађани краће прозвали „Својина“.

Некада је доминирала централним делом Новог Сада и једна је од првих двоспратница у граду.

Током бомбардовања града 1849. године, иако је већи део улице био разрушен, ова зграда за чудо није претрпела оштећења.

У њој је својевремено био смештен Суд (Трибунал), а како се градска администрација више пута селила, једно време је служила као Магистрат (Градска кућа), и то ни мање ни више већ 6. по реду.

Основа ове велике двоспратне куће је у облику ћириличног слова “П”, са левим и десним дворишним крилом, и средишњим колским улазом.

Палата је више пута обнављана, а фасада је током времена претрпела одређене измене. Пред крај 19. века, зграда је изнад 14 вертикала отвора добила нову декорацију. Над прозорима првог спрата су троугаони фронтони, а над прозорима другог спрата архитавни фронтони на конзолама.

На фасади је доминантан детаљ висока, централно постављена, полукружна атика, декорисана шкољком и картушом.

Кров уличног дела куће је на две воде, а дворишна крила кровом на једну воду. Дуж дворишних крила су тремови са широким полуобличастим сводовима.

У историји Новог Сада ова палата је много познатија по биоскопу „Корзо“, који се налазио у дворишту палате, отвореном 1910. године. Овде је премијерно приказан филм који је сниман у Новом Саду – „Детектив као лопов“ аутора Владимира Тотовића из 1916. године.

Фото: PrtSc/Facebook/Stare fotografije Novog Sada

Zgrada Gradske biblioteke, druga najstarija kuća u Novom Sadu (FOTO/VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.