Почетна > Србија
Србија

Знате ли где се у нашој земљи налази популација једне од најређих птица на свету?

Једина преостала популација птице која осим што је најређа, носи и епитет једне од најтежих птица летачица на свету, у нашој земљи налази се у северном Банату, на територији Кикинде и Чоке.
птица
Фото: Wikimedia Commons/Francesco Veronesi

У питању је велика дропља (Otis tarda), птица која углавном насељава пределе Европе и Азије, при чему се налази на Светској Црвеној Листи угрожених врста. Ова птица достиже тежину у просеку од 10 до 16 килограма, док је најтежи измерени примерак достигао тежину од чак 21 килограм.

Бројни угрожавајући фактори који се огледају кроз пољопривредне радове и узнемиравањa од стране разних предатора довели су до губитка станишта велике дропље, међутим у циљу опстанка ове врсте донета је Уредба о заштити специјалног резервата природе ,,Пашњаци велике дропље“, чиме је ово подручје 1997. године проглашено као природно добро од изузетног значаја.

Највећу површину резервата заузима слатинско земљиште, па је и вегетација слатинска.

птица
Фото: Wikimedia Commons/Charles J. Sharp

У Европи велика дропља је најбројнија у Шпанији и Португалу, а имајући у виду да је у питању карактеристична птица Панонске низије, највише их је преостало у националном парку Кишкуншаг у Мађарској. Почетком 20. века на територији АП Војводине је живело преко 1.000 великих дропљи, док се данас тренутна бројност процењује на око 30-ак јединки.

Специјални резерват природе ,,Пашњаци велике дропље“ поседује Визиторски центар са осматрачницом и едукативну стазу за прилаз центру, чиме је омогућено да сви љубитељи природе са једне стране уживају у овом равничарском пределу који је испресецан мозаиком степских, слатинастих и мочварних екосистема, али и да се обезбеди са друге стране уточиште јединој преосталој популацији велике дропље у нашој земљи, која уједно представља и темељну вредност овог заштићеног подручја.

Ловачко удружење ,,Перјаница“ из Мокрина, које је управљач овог заштићеног подручја активно ради на заштити и очувању ове ретке и угрожене врсте која се налази у оквиру специјалног резервата природе.

птица
Фото: Wikimedia Commons/Nuuuuuuuuuuul

Осим велике дропље, ове просторе настањује ретка и угрожена, карактеристична фауна отворених станишта чији су најзначајнији представници вилин коњиц, ћурликовац или ноћни потрк, жаба чешњарка и текуница.

Da li ste čuli za lepoticu Subotičke peščare?

 

Преузмите андроид апликацију.