Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Показатељ да превише бринете о детету и тиме му наносите штету

Васпитање деце је одговоран посао који укључује балансирање у којем тражите равнотежу између претеране попустљивости и строгоће: да не надзирете превише, а опет да постоји довољно граница.
Фото: Unsplash/Jordan Rowland

Истина је да и вишак пажње може да штети једнако као и његов недостатак, па iMom доноси седам показатеља који ће сигнализирати да сте међу онима који ипак претерују.

1. Кувате одвојене оброке за децу
Фото: Pexels/Alex Green

Наравно, ако сте у специјалној прилици направили рибу коју једете ви и супруг, али знате да деца то сигурно неће појести, у реду је дати им оно што воле. Но ако се сваке вечери убијате од посла како бисте припремили други оброк како би га деца појела, онда им шаљете поруку да се кухиња врти само око њих.

2. Дете прекида разговоре одраслих

Истраживања о васпитању деце показују да су деца док не досегну узраст од седам година прилично окренута себи и свет посматрају егоцентрично. Можете детету од пет година објаснити да не прекида разговор, но оно неће разумети зашто је то непристојно. Код старије деце која би развојно требало да буду мање егоцентрична, прекидање туђег разговора је начин наметања моћи.

Фото: Unsplash/Lino Ogenio
3. Деца су вам важнија од брака

Ако пажњу у једном тренутку усмерите са детета на супруга, то неће наштетити детету. За њихов осећај сигурности важно је да виде како се људи који их највише воле уједно и узајамно воле. То деци даје осећај сигурности, мира, и уче шта је љубав.

4. Остајете код куће због дететовог понашања

Јесте ли икад одбили позив на дружење јер сте знали да се ваше дете неће лепо понашати? Или нисте отишли у ресторан на вечеру јер сте знали да дете неће моћи да седи мирно? Ако мислите да паметно бирате битке, нисте у праву. Заправо тиме само детету дајете власт и пропуштате ситуације у којима оно може нешто да научи и да расте.

5. Деца спавају са вама сваке ноћи
Фото: Pexels/William Fortunato

Ако ваше дете у узрасту од четири године никад не спава у свом кревету, можда му пружате превише пажње. Притом не говоримо о заједничким организованим спавањима, него о свакодневној ситуацији у којој дете свакодневно спава са родитељима. То показује недостатак постављених граница.

Погледајте савете како да будете кул мама

 

Преузмите андроид апликацију.