Почетна > Бизнис
Бизнис

Злочини у сајбер простору ће Немачку ове године коштати 206 милијарди евра

Злочини у сајбер простору, међу које спада крађа ИТ опреме и података, као и дигитална и индустријска шпијунажа и саботажа, ове године ће коштати Немачку 206 милијарди евра, саопштило је данас немачко дигитално удружење Битком.
Фото: Pixabay/geralt

Овај резултат је добијен на основу анкете у више од 1.000 немачких компанија, а штета ће већ трећу годину заредом бити већа од 200 милијарди евра, преноси Ројтерс.

„Немачка економија је веома атрактивна мета за криминалце и непријатељске државе, а границе између криминалаца и актера под контролом државе су замагљене“, рекао је председник Биткома Ралф Винтергерст.

Отприлике три четвртине анкетираних компанија је у последњих 12 месеци било на мети дигиталних напада, што је пад са 84 одсто колико је забележено годину дана раније.

„Благи пад броја предузећа који су били на удару дигиталних напада је позитиван сигнал, који показује да мере заштите имају смисла“, рекао је Винтергерст.

На питање „да ли су сајбер напади егзистенционална претња за ваш бизнис“, више од половине немачких компанија, 52 одсто, одговорило је потврдно.

Пре годину дана је овај проценат био 45 одсто, а пре две године само девет одсто.

Од компанија које су претрпеле сајбер нападе, 70 одсто фирми наводи да су им украдени осетљиви подаци, а 61 одсто да је неко шпијунирао њихову дигиталну комуникацију.

Kina: Više od 100 kompanija želi da koristi AI modele sa dipfejk tehnologijom

Преузмите андроид апликацију.