Почетна > Бизнис
Бизнис

Злато из Бора се приоритетно продаје НБС ради повећања златних резерви

Током пет година пословања у Србији кинески компанија „Зиђин мајнинг група” инвестирала је око 2,95 милијарди америчких долара што је далеко више него што су по споразуму о стратешкој сарадњи са владом били у обавези да учине.
Фото: PrtSc/IstmediaSerbia/YouTube

Производња злата повећана је за 50,17 одсто у односу на 2021. годину, и док их разне еколошке организације криве за загађење ваздуха и воде наглашавају да су озеленели више од три милиона квадратних метара, посадили 480.000 садница, а свеобухватна стопа поновне употребе отпадних вода достигла је 93 одсто.

„Разумемо поступке еколошких невладиних организација, јер је здраво животно окружење веома важно за заједницу и живот становника. Наши запослени, укључујући и грађане Бора и Мајданпека, могу да виде колико је од доласка „Зиђина” урађено на заштити животне средине. Следићемо концепт зеленог развоја и наставити да улажемо у ову област. Надамо се да ће Влада Србије, организације и грађани наставити да верују „Зиђину” и подржавају развој компаније, посебно у неким инвестиционим пројектима у области заштите животне средине. Ова загађења су део прошлости“ каже Зоу Ганг, заменик генералног директора „Србија Зиђин копер”.

Зиђин ове године обележава пет година од доласка у Србију. Шта показује ово петогодишње искуство и да ли би поново урадили исто и дошли овде да радите?

Пет година је кратак временски период. Када је „Зиђин” преузео Рударско-топионичарски басен (РТБ) Бор, компанија је имала 4.900 запослених. Имали смо много изазова у областима попут безбедности, заштите животне средине и производње. Упорним радом смо направили преокрет у релативно кратком временском периоду и усредсредили се на одрживи развој. У протеклих пет година, запослили смо више од 2.700 нових радника, а плате су повећане за 80 одсто у односу на претходни период. Стање животне средине у Бору је знатно поправљено, посебно када је реч о квалитету ваздуха, воде и реци Пек, ремедијацији земљишта и озелењавању рудника. Развој „Зиђина” неодвојив је од подршке Влади Србије и грађана Бора и Мајданпека, а резултат је пријатељства Кине и Србије и продубљивања сарадње две земље.

Колико је до сада инвестирано у руднике и у топионицу, да ли ће Србија захваљујући вама постати друга земља Европе по производњи бакра и од чега то зависи?

Током пет година пословања у Србији „Зиђин мајнинг група” инвестирала је око 2,95 милијарди америчких долара што је далеко више него што смо се обавезали споразумом о стратешкој сарадњи са владом. У инфраструктуру, здравствену заштиту, образовање, културу и спорт издвојили смо 7,88 милиона долара и на тај начин допринели развоју локалних заједница у којима послујемо.

Колика је производња злата и да ли га Народна банка Србије (НБС) купује од „Зиђина”?

У „Зиђин коперу” производња злата у 2022. износила је 2.673 килограма, што је повећање од 50,17 одсто у односу на 2021. годину. Према договору са НБС, златни инготи које производи ова компанија биће приоритетно продавани српској централној банци ради повећања златних резерви НБС, што је било и објављено у медијима у претходном периоду.

Štednja u domaćoj valuti i dalje isplativija od one u evrima

Преузмите андроид апликацију.