Стална известитељка за безбедност хране у Европском парламенту Биљана Борзан упозорила је на алармантне нивое живе и тешких метала у риби која се продаје на хрватском тржишту, а стиже и у српске продавнице. Најновије анализе показују да неке врсте рибе које грађани редовно конзумирају садрже количине живе које прелазе безбедне границе, што може имати озбиљне последице за здравље.

Истраживање невладиних организација је показало да туна у конзерви, један од најчешће конзумираних производа у Хрватској, садржи високе нивое живе, отровног метала који угрожава људско здравље.
Тестирање 150 узорака у различитим државама чланицама ЕУ показало је да је у чак 57 одсто случајева ниво живе био изнад дозвољених граница за друге врсте рибе, а неки узорци имали су чак четири пута више живе. Алармантно је то што тренутни прописи ЕУ дозвољавају већу количину живе у туни иако не постоји научни разлог за тај изузетак.
– Највећи забележени резултат био је чак 13 пута виши од допуштеног за друге врсте рибе. Грађани једу туну мислећи да чине нешто добро за своје здравље, а заправо несвесно уносе тешке метале који могу узроковати озбиљне проблеме, посебно деци и трудницама: од неуролошких оштећења до срчаних болести. Европска комисија мора хитно да реагује и уведе строжа правила и стандарде – поручила је Биљана Борзан.
Према тренутним прописима ЕУ, максимални дозвољени ниво живе у туни двоструко је већи него за остале врсте риба. То указује на озбиљан проблем у ком су јавни здравствени интереси занемарени због интереса индустрије.
Борзанова истиче да је нужно увести строже контроле и смањити допуштену количину живе, а уједно осигурати јасно означавање рибе која садржи опасне нивое метала.
– Тренутним прописима је потребна хитна измена, а ја сам већ покренула поступак према Европској комисији у ком ћу инсистирати на промени тих правила како би заштита здравља грађана била приоритет – закључила је Борзанова.
Преузмите андроид апликацију.