Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Зими додатно губимо косу због недостатка ових витамина

Од генетске предиспозиције до фактора попут стреса, хормонске неравнотеже и недостатка витамина, све то може да изазове губитак косе. Витамини су кључни за одржавање здравља вашег тела, а здравље косе није изузетак.
Фото: Unsplash/Towfiqu Barbhuiya

Витамин Д је посебно важан за здрав циклус раста косе, јер сваки фоликул длаке садржи рецептор за витамин Д.

Недостатак витамина Д један је од најчешћих недостатака и разлога за губитак косе код мушкараца и жена, посебно током зиме када смо мање изложени сунцу.

Међутим, стручњаци за косу уверавају да добра исхрана и промене начина живота могу да помогну у решавању проблема губитка косе узрокованих недостатком витамина Д.

Верује се да само 30 минута подневног сунчевог светла дневно помаже у изградњи нашег имунитета, јачању костију и одржавању здраве косе.

„Витамин Д је важан јер се метаболиише у кожи кератиноцитима. То су ћелије коже које обрађују кератин, протеин у коси, ноктима и кожи. Када тело нема довољно витамина Д, кератиноцити у фоликулима длаке имају проблема с регулацијом раста, а коса опада“, објашњава Карл Кристијан, оснивач скандинавског бренда за здравље New Nordic.

Фото: Pexels/Skitterphoto

Кристијан је саветовао да је кључ здраве, пуне косе здраво власиште. Зато морамо гледати даље од наше уобичајене рутине прања косе, објаснио је.

Рекао је да једење хране попут масне рибе, црвеног меса, јаја може да помогне у уносу витамина Д. Још један савет јесте масирање темена сваки пут кад перете косу. То помаже да очистите масноћу и накупљене мртве ћелије коже, а такође ће помоћи да стимулишете раст косе.

Губитак косе није увек узрокован недостатком витамина Д. То би се такође могло догађати због недостатка витамина Б12, који се обично налази у животињским производима или због премало беланчевина, због чега коса постаје ломљива.

Исхрана која се састоји од немасног меса, јаја, масне рибе, немасног сира, киное, орашастих плодова и тофуа може да помогне у решавању недостатка протеина, док је најбоље потражити храну обогаћену витамином Б12 и узимати суплементе, поготово ако сте вегетаријанац или веган.

Gusta i negovana kosa uz korišćenje ovog ulja

Преузмите андроид апликацију.