Почетна > Свет
Путовања Свет

Зима у тропима

Јесен се захуктава, а ни зима није далеко, те је прави моменат да размислимо о потенцијалним дестинацијама за бег из завејане Европе у тропске крајеве.

Добре вести су да су егзотичне дестинације све приступачније, опције смештаја не укључују само луксузне хотеле, а ни летови нису прескупи као некад. Треба имати у виду да и егзотика има различита лица, те пре организације путовања знати шта која од ових далеких дестинација нуди. Јер, иако их често стрпамо у исти кош “егзотичних острва” свака од ових локација је посебна на свој начин. Данас са вама делимо оне најпознатије.

Сејшели
Фото: Unsplash/Christian Cacciamani

Сејшеле чине 115 острва и атола и налазе се североисточно од Мадагаскара у западном Индијском океану. Имају брдовити рељеф с неколико високих планина, и највишим врхом од 905 метара који је популарна дестинација за хајкинг. Вегетација је бујна и тропска, с густим шумама, палмама, цветним вртовима и бројним ендемским врстама флоре и фауне које се не могу наћи нигде другде на свету.

Сејшели имају разнолику културу која је резултат утицаја различитих етничких група, укључујући креолске, афричке, азијске и европске утицаје. Ово се одражава у језику, музици, плесу и кулинарству острва које укључујући азијске, афричке и европске елементе.

Осим тога, острва су надалеко позната по својим прелепим плажама са белим песком, тиркизним водама и бујном вегетацијом, често високо рангиране на листама најлепших на свету. А када и ако плажа досади, на располагању су бројне активности на отвореном, укључујући роњење, снорклинг, планинарење, вожњу кајаком и риболов.

Малдиви
Фото: Unsplash/Rayyu Maldives

Малдиви су остврска земља која се састоји од око 1.200 коралних острва, груписаних у 26 атола, а познати су по плажама са белим песком који готово да подсећа на брашно и богатом подводном свету. Налазе се југозападно од Шри Ланке и Индије. За разлику од брдовитих Сејшела, Малдиви су изразито равни, са врло ограниченом вегетацијом којом доминирају палме.

Најнижа тачка на острвима, ако се изузму плаже је 0,8 метара, а највиша 2,4 метра што би значило да да бисте освојили највиши врх Малдива треба да се попнете целих 160 центиметара. Становништво на Малдивима је претежно муслиманско, убедљиво доминантна религија је ислам, те се не може рећи да је острво културолошки разноврсно.

Занзибар
Фото: Unsplash/Alessandro Russo

Последњих година изузетно популарна дестинација на нашим просторима је егзитични Занзибар, смештен уз обалу Танзаније. Један од бисера Индијског океана, очарава својим плажама, али и културолошком разноврсношћу будући да је историја острва богата и сложена, те укључује колонијалнизам, трговину зачинима, миграције и утицаје различитих етничких група.

Током трговине зачинима у 19. веку овуда су редовни пролазници били Арапи, Персијанци, Индијци и Европљани, а свака од ових група оставила је свој печат на острву, укључујући културу, религију, језике. Занзибар је данас познат најпре по својим белим плажама са кокосовим палмама које се протежу уз обалу и обликују савршену слику рајског одмора. Осим лешкарења на плажи интересантно је прошетати и уским улицама Stone town-а, али и испробати бројне активности које се нуде на острву – од снорклинга до посете зачинским плантажама или школама.

Јукатан
Фото: Unsplash/Jorge Fernandez Salas

Ако се ипак одлучимо за запад уместо исток, осим бројних острва Кариба ту је и Јукатан, мексичко полуострво познато по прелепим плажама, јединственим пећинама са кристално чистим подземним рекама и архолошким налазиштима од којих застаје дах, као што је UNESCO баштина Чичен Ица са својом препознатљивом пирамидом.

Јукатан јесте најтуристичкија регија Мексика, његов најпознатији град Канкун готово да је изграђен наменски како би угостио Американце и Канађане у потрази за сунчаном дестинацијом кад на северу захлади, али и поред тога ово јединствено полуострво вреди обићи. Осим већ поменутих природних лепота и историјских знаменитости још један плус за Мексико је и феноменална храна какве ретко где има.

Аутор текста: Н. К.

Najromantičniji gradovi Evrope

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке