Почетна > Србија
Србија

Жифре: Славимо праг који је Србија прешла изменом закона

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануле Жиофре честитао је данас Србији и Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података личности, на напретку оствареном изменом закона.
Фото: Wikimediacommons

„Славимо овај важан праг који је пређен, то је камен темељац, важна и кључна промена“, рекао је Жиофре на скупу поводом Међународног дана права јавности да зна, на којем је Министарство за људска и мањинска права проглашено за најбољи део владе по питању примене тог Закона, а Суботица и Крушевац међу градовима.

Жиофре је подсетио да је тај напредак учињен у складу са препорукама Сигме – групе експерата из ЕУ, и да је на основу тога створен бољи законодавни оквир за успостављање права грађана.

Према речима шефа Делегације ЕУ у Србији, Канцеларија повереника је боље и снажније опремљена механизима и сада је у позицији да делује као да је „на стероидима“ и треба да се ради на практичномм доприносу и примени Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја“.

„Желимо да наставимо подршку и помоћ Србији, планирамо буџетску подршку јавне власти у Србији, где ћемо одређена средства моћи да донирамо телима јавне управе а уз та средства постојаће индикатори успешности који ће омгоћавати повлачење средстава“, рекао је Жиофре.

Нагласио је да ће се један од индикатора тицати управо права присутпа информацијама од јавног значаја.

ЕУ жели да охрабри све органе да примењу закон који је снажан, а његова примена мора бити таква да видимо ствару промену, рекао је Жиофре и подсетио да је то од великог значцаја посебно у овом времену несигурности и неизвестности.

Важно је да сва владина тела раде на примени Закона о информацјиама од јавног значаја јер то, подсетио је Жиофре, има и велику важност и на пословну климу и на инвеститоре.

Шеф делегације ЕУ је рекао и да су помало забринути због процента грађана који су се жалили што нису добили тражени одговор, а Мариновић је на почетку скупа навео да је раније тај проценат ишао и до 80 одсто али да је захваљујући новом закону он пао на 36. одсто, што је „добро у поређену са раднијом ситуацијом али не и циљ којем Србија тежи“.

„Тај проценат морамо да унапредимо и делујемо боље имајући у види да сада имате већа зкаонска овалшћења да можемо и боље да делујемо“, рекао је Жиофре

Подсетио је и да ће ГРЕКО препоруке допринети непретку на том пољу, јер се дискутовало о подацима и инфорамцијама везаним за особе на високим фунцкијама.

Donacija Kine za realizaciju nacionalnog sistema 112

 

Преузмите андроид апликацију.