Почетна > Србија
Србија

Зграда БИГЗ-а добија нови сјај, усељење 2023.

Након реконструкције, некадашња зграда БИГЗ-а у Београду постаће модеран пословни простор са два ресторана, а за усељење првих закупаца биће спремна у првом кварталу следеће године, кажу у компанији „Марера Пропертис“ и истичу да већ сада влада интересовање за закуп тог простора.
Фото: PrtSc/Instagram/beobuildТанјуг

У реконструкцију зграде која се простире на 40. 000 квадратних метара биће уложено 20 милиона евра, каже за Танјуг ПР директор компаније „Марера Пропертис“ Ива Ђурић и додаје да су обнову некадашње највеће штампарије на Балкану, коју су аквизирали заједно са компанијом „Александар градња“, отпочели крајем прошле године радовима на рашчишћавању терена.

Архитекта Марко Корошец подсећа да је та зграда једно од најзначајнијих дела српске модерне, те да ће као таква остати у изворном стању и да ће сва санација бити урађена у складу са препорукама и у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе града Београда.

Објекат ће каже добити нови сјај и осветљење на фасади и дође да ће архитектура која је постојала бити задржана, али да ће ентеријер бити другачији јер је функција зграде промењена од индустријске у пословни центар.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beobuild (@beobuild)

„Трудили смо се да задржимо дух ентеријера који је постојао, да задржимо високе таванице, индустријски осећај и прилагодимо дизајн ентеријера ономе што је некада било“, рекао је Корошец и додао да ће делови објекта који имају уметничку вредност бити задржани.

По речима директорке Ђурић завршен је највећи део посла, који подразумева рашчишћавање терена и одношење шута.

“ Са сваког спрата однето је више од 500 кубних метара шута“ каже она и додаје да је завршено и испитивање структуре зграде, што је радио Институт ИМС.

Навела је да следи фаза унутрашњег уређења простора и постављање скеле како би почели радови на фасади зграде и додала да би ти радови требало да трају нешто мање од годину дана што значи да ће већ у првом кварталу следеће године зграда бити спремна за усељење првих закупаца.

Ђурић је рекла да ће зграда имати два ресторана, у приземљу и на крову, а да ће остали део бити пословни простор.

„То ће бити модеран простор за закупце, углавном веће компаније које се већ интересују иако нисмо почели званично да издајемо простор пошто се то обицно ради шест месеци пре него што зграда буде пуштена у функцију“, рекла је Ђурић и додала да ће некадашњи БИГЗ убудуће красити његова монументалност и индустријски стил, с тим што ће топлини простора допринети модерни детаљи.

Што се тиче спољашњости, навела је да је, осим реконструкције фасаде, предвиђена промена комплетне столарије за бољу звучну изолацију, уградња нових прозора са троструким стаклом који ће побољшати термоизолацију, као и увођење новог система за грејање и хлађење.

Како је додала, на објекту ће бити постављена линијска спољашња расвета, како би се нагласиле контуре зграде.

Зграда БИГЗ-а подигнута је крајем 30-их година прошлог века, у облику ћирилицног слова П налик на штампарску машину, а њен будући изглед пројектовао је архитектонски биро „Реморкер“.

Mali: O tome kako ću ubuduće biti angažovan odlučiće Vučić

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке