Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Жене у Србији месечно зараде 72 хиљаде динара које им нико не плати

Кућни послови одузимају много енергије и времена, а у оквиу нашег патријахалног друштва углавном га обављају само жене. Када би жене биле плаћене, према тржишним ценама, за рад који обављају у домаћинству, њихова плата би била око 72.000 динара, показало је најновије истраживање Академије женског предузетништва из Новог Сада.
Фото: Pexels/Cottonbro

До те рачунице се дошло обрачунавањем просечне тржишне сатнице за послове који се најчешће обављају у кући. Уколико жена ради четири сата дневно, колико жене у просеку проведу у неплаћеном раду у домаћинству, по цени од 600 динара по сату лако се долази до наведене рачунице.

Према истраживању, половина испитаница у просеку троши око 52 одсто времена дневно на неплаћене послове, а плаћену помоћ за спремање куће или стана, рад у башти и око куће, пеглање и прање веша има веома мали број жена.

Истраживање је спроведено од априла до јуна у више градова Војводине, у њему је учествовало 350 испитаница, просечне статости 40 година, највећи број је имао двоје деце, а петина их је била незапослена.

Кућни послови препрека запошљавању

Женски рад се често подразумева и прихвата здраво за готово. Тај рад иде од бриге о члановима породице до кувања и спремања.

Радећи за породицу и околину жене преузима и послове који би били у опису одговорности друштвене заједнице, а за све то најчешће не добијају ништа, осим личног осећаја корисности друштву и домаћинству.

У оквиру пројекта Академије женског предузетништва утврђен је обим и врсте неплаћеног женског рада, као и његова економска вредност. А неплаћени женски рад је препознат као препрека запошљавању и самозапошљавању жена, јер им одузима време и снагу.

Преузмите андроид апликацију.