Почетна > Бизнис
Бизнис

Жене у Европској унији од данас до краја године „раде бесплатно”

Ове године Европски дан једнаких зарада пада 15. новембра што значи да жене од данас до краја године „раде бесплатно” у поређењу са мушким колегама.
Фото: Unsplash/Matie-Stern

Просечна разлика у платама мушкараца и жена на истим пословима у Европској унији износи 13 одсто.

Иако се разлика у зарадама у последњих 10 година смањила за 2,8 одсто, тај напредак је и даље спор, саопштила је Европска комисија.

За сваки евро који данас заради мушкарац, жена ће добити 0,87 евра. Најмања разлика у платама је у Луксембургу, где жене зарађују 0,7 одсто мање од мушкараца. Затим следе Румунија (2,4), Словенија (3,1), Италија (4,2) и Пољска (4,5).

У 11 држава чланица разлика у платама је већа од просека ЕУ, при чему је у Летонији и Естонији разлика већа од 20 одсто. У Аустрији жене у просеку добијају 18,9 одсто мању плату од мушкараца, а у Немачкој 18,3 одсто.

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова и комесарка за једнакост Хелена Дали саопштиле су уочи овог симболичног дана да је једнака плата за једнак посао основни принцип Европске уније и да је кључно обезбедити транспарентност зарада.

„Неправда родног јаза у платама се не може решити без промене структурних неравнотежа у друштву. Зато је Европска комисија удвостручила напоре на обезбеђивању родне једнакости и уклањању узрока неједнакости у зарадама”, рекле су Јурова и Дали.

Оне су навеле да је Европска унија близу остварења родне равнотеже у управним одборима корпорација и изразиле очекивање да ће чланице ЕУ унаредити приступачно висококвалитетно образовање у раном детињству и дуготрајну негу, што је предуслов за подршку учешћу жена на тржишту рада.

„Морамо да оснажимо жене како би могле да испуне свој потенцијал”, истакле су европске званичнице.

Према њиховим речима, важан „део слагалице” који недостаје јесте транспарентност плата.

Počeo otkup 150.000 tona kukuruza

Преузмите андроид апликацију.