Почетна > Свет
Свет

Жене у Аустрији добијају 41 одсто нижу пензију месечно

Дан једанких пензија (Equal Pension Day) показује да се разлика у примањима наставља и током пензионисања, због чега су и даље пре свега жене погођене сиромаштвом. Жене у Аустрији добијају у просеку 1.239 евра месечно, што је за око 864 евра мање него пензија мушкараца (2.103 евра) или 41,1 одсто.
Фото: Pixabay/pasja1000

Вицеградоначелница Беча и члан градског већа за питања жена, Катрин Гал, каже: „Жене и даље обављају највећи део неплаћених послова. То се одражава у примањима и касније као последица и на пензију. Сиромаштво у старости погађа и даље пре свега жене“, каже Гал. Дан једнаких пензија је онај дан у години до којег су мушкарци већ добили исплаћену суму коју ће жене до краја године тек примити. За 2022. годину у Аустрији ће Дан једнаких пензија бити 3. августа. То значи уколико се упореди пензија мушкараца и жена, жене од тог дана у просеку не добијају пензију до краја године.

У Бечу је висина пензије код жена виша од остатка Аустрије. Жене у Бечу у просеку добијају за 30,8 одсто ниже пензије него мушкарци. Просечна пензија Бечлијки износи 1.423 евра месечно, док мушкарци добијају 2.055 евра, што је 632 евра више. У Бечу ће 9. септембра бити Дан једнаких пензија.

Разлози за разлику у пензијама су између осталог нижа примања жена, прекид запослења, време породиљског одсуства, скраћено радно време и нега чланова порордице.

Током свог радног века жене у просеку зарађују мање од мушкараца и уплаћују мање доприноса у пензиони фонд. Жене међутим, много више раде када су у питању неплаћени послови, због чега најчешће раде скраћено радно време.

Austrija jača graničnu saradnju sa Mađarskom i Srbijom

 

Преузмите андроид апликацију.