Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Жене припазите: Које намирнице треба избегавати у трудноћи?

Свакој трудници најбитније је здравље њене бебе, зато жене обратите пажњу на ове намирнице..
Фото: Pexels/Shvets production

Знате ли на коју храну би требало да обратите пажњу?

Кад сте у благословеном стању, конзумирање разноврсне хране је добро како за вас, тако и за вашу бебу. Међутим, постоје неке намирнице које не би требало да једете јер бисте могли нашкодити вашем или бебином здрављу; а ту је и храна која је безбедна, осим уколико се не уноси у великим количинима.

Шта не требате јести?

Главне намирнице које треба избегавати су:

– меки сиреви
– недовољно кувано или сирово месо
– морски плодови
– неопрано воће и поврће
– сладолед
– недовољно кувана или сирова јаја
– непастеризовано млеко
– алкохол

Чему требате ограничити консумпцију?

Храна коју треба ограничити је:

– кофеин
– риба
– пилећа јетра

Свака од ових намирница носи различите ризике током трудноће. Нека храна може бити контаминирана клицама које могу изазвати инфекције, док друга храна садржи супстанце које могу наштетити вашој беби – нпр. листериоза, коју изазива бактерија листерија, је ретка инфекција која обично не представља проблем за здраве људе, међутим, ако сте трудни, може изазвати побачај, превремени порођај или мртворођено дете.

Намирнице које могу бити контаминиране листеријом укључују: неопрано или претходно резано воће и поврће, меки сиреви, непастеризовани млечни производи, сладолед, димљени или сирови морски плодови, димљено месо, паштета и хладна пилетина, диња, непастеризовани сок.

Токсоплазмоза, узрокована паразитом токсоплазмом, је инфекција која може утицати на вашу бебу ако је добијете први пут током трудноће. Ово је реткост, али је важно бити опрезан јер може изазвати оштећење мозга или слепило код бебе. Намирнице које могу бити контаминиране токсоплазмом укључују: недовољно кувано месо, неопрано воће и поврће.

Салмонела је бактеријска инфекција која настаје као последица тровања храном, а уколико је добијете у трудноћи може изазвати побачај. Намирнице које могу бити контаминиране салмонелом су сирова или недовољно кувана јаја, јаја која су напукла током складиштења, сусам, хумус, недовољно кувано месо и пилетина.

Тровање меркуром се дешава приликом претеране конзумације рибе која садржи живу. Висок ниво живе може утицати на развој нервног система ваше бебе. Највиши нивои овог метала се налазе у ајкулином месу, марлину, сабљарци и сому.

Превише витамина А може да нашкоди вашој беби. Пилећа јетра садржи пуно витамина А и треба је ограничити.

Висок ниво кофеина може повећати ризик од побачаја, превременог порођаја и рађања бебе са малом тежином. Кофеин се природно налази у многим намирницама, као што су кафа, чај и чоколада. Такође се додаје неким безалкохолним и енергетским пићима

Postoji zlatno pravilo za uklanjanje nereda u kući koje će vam olakšati svakodnevni život

Преузмите андроид апликацију.