Почетна > Србија
Србија

Жене највиталнији део одбране опстанка села Србије

Од посебне националне и државне важности за друштво у целини је да постигнемо сагласје око тога да су жене у селима кључни, одлучујући и највиталнији део одбране опстанка села Србије, изјавио је министар за бригу о селу и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић.
Фото: WikimediaCommons/Vladimir Pecikoza
Он је на манифестацији у селу Црнољевица у Сврљигу поводом Међународног дана жена на селу навео да је циљ да се свим женама обезбеди стабилан извор егзистенције, као и да им се врати људско достојанство, саопштило је Министарство за бригу о селу.

Говорећи о побољшању социо-економског положаја жена на селу Кркобабић је казао да је нужно увођење института посебног социјалног давања – социјалне – гарантоване пензије за све старије од 65 година који нису остварили право на пензију, нису корисници социјалне помоћи и немају ни један извор прихода, те да би по узору на земље у окружењу тај износ био не мањи од 100 евра.

У име председника Србије Александра Вучића присутнима се обратила и отворила манифестацију саветница председника Верица Лазић, која је пренела поруку да жене у селима Србије могу да очекују пуну подршку државе и председника.

Догађају су присуствовали и председник општине Сврљиг Мирослав Марковић, председник Академијског одбора САНУ и копредседник Националног тима за препород села Србије академик Драган Шкорић и народни посланик Милија Милетић.

Кркобабић је затим обишао Ж „Сврљишка млекара“ која је из програма за унапређење пословања и технолошки рад задруга добила 15 милиона динара за повећање сточног фонда и набавку опреме за прераду млека, па је задруга тако успела да се успешно позиционира на тржиште.

Међународни дан сеоских жена, који се сваке године обележава 15. октобра, установљен је на Конференцији жена Уједињених нација у Пекингу 1995. године, а један од основних постулата је да се учине видљивим потребе и могућности жена на селу.

У селима Србије живи око 1.300.000 жена од којих је 300.000 старије од 65 година. Процењује се да око 180.000 сеоских жена нису оствариле право ни на један вид пензије.

Nagrada „Jefimijev vez“ za ministarku privrede

 

Преузмите андроид апликацију.