Почетна > Свет
Свет

Земљотреси погодили супервулкан код Напуља и повећали опасност од евакуације

Водећи вулканолог упозорио је да би могла бити потребна масовна евакуација у граду близу Напуља, који се налази на такозваном супервулкану, а погођен је стотинама малих земљотреса последњих недеља.
Фото: Pixabay/Tumisu

Стручњаци кажу да тамо нема непосредне опасности од ерупције, али је бивши шеф опсерваторије Везув у Националном институту за геофизику и вулканологију (ИНГВ) Ђузепе Де Натале позвао на хитне провере зграда након поновљене сеизмичке активности која помера тло за 1,5 центиметара месечно, пренео је Ројтерс.

Земљотрес јачине 4,2 степена по Рихтеровој скали погодио је ову област рано данас, што је најјачи потрес у последњих 40 година на вулканском пољу познатом као Флегрејска поља.

Кампи Флегреи, чије је име изведено од грчке речи за горење, налази се преко пута напуљског залива од Помпеја, где је Везув усмртио хиљаде људи 79. године нове ере.

Међутим, то је много већи вулкан од Везува и ако би икада експлодирао пуном снагом могао би да убије милионе.

Говорећи у личном својству, Де Натале је рекао да је последњи пут када је Кампи Флегреи претрпео сличан налет земљотреса 1980-их, око 40.000 људи привремено евакуисано из оближњег Поцуолија, који сада има више од 80.000 становника.

Он је рекао да ако би дошло до ерупције, то би била ерупција парне експлозије, које су углавном релативно слабе и без нове магме, бар у почетку.
Након потреса у среду, на том подручју није било знакова структурних оштећења.

UN kritikuju Francuze što brane svojim sportistima da nose hidžab na OI 2024

 

Преузмите андроид апликацију.