Почетна > Бизнис
Бизнис

Земље ЕУ званично усвојиле закон о смањењу потрошње гаса

Земље Европске уније званично су усвојиле данас план блока за ванредне ситуације који се односи на смањење потрошње гаса, како би уштеделе гориво за зиму због неизвесности с руским испорукама, упркос противљењу Пољске и Мађарске финалној верзији закона, извештава Ројтерс.
Фото: Unsplash/carlbcampbell

Чланице ЕУ су прошле недеље постигле споразум о смањењу потражње за гасом, у настојању да попуне складишта гаса за зиму и припреме се за могућу потпуну обуставу испорука из Русије. Споразумом се од свих земаља ЕУ тражи да добровољно смање потрошњу гаса за 15 одсто, с тим да то може да прерасте у обавезу у ванредним околностима, мада уз бројна изузећа за поједине земље и индустрије.

Земље ЕУ су данас званично усвојиле тај закон што омогућава да се прошлонедељни договор спроведе у дело. Све земље осим Мађарске и Пољске одобриле су закон, према саопштењу Чешке Републике, која је тренутни председавајући ЕУ.

Пре почетка војне операције у Украјини, Русија је обезбеђивала 40 посто укупних потреба ЕУ за гасом. Москва је од тада смањила доток гаса у Европу, што отежава земљама 27-чланог блока да попуне складишта уочи зиме, подстакавши трку за куповином неруског горива и за предузимањем мера за ограничавање потрошње гаса.

Мађарска, која преговара о куповини додатних количина гаса из Русије, била је једина земља која се успротивила споразуму прошле недеље, доводећи у питање легитимитет правила ЕУ која утичу на енергетску безбедност земље.

Пољска је такође била против коначног закона, иако је подржала споразум прошле недеље. Варшава је оценила да је правни основ за тај закон „дефектан“ и да би одлуке које се тичу енергетског микса држава чланица требало да буду доношене уз једногласно одобрење свих земаља.

Њихово противљење ипак није спречило усвајање овог плана, којем је била потребна подршка најмање 15 земаља да би постао закон.

Европска комисија такође „хитно процењује“ могућност увођења ограничења цена гаса, наводи се у саопштењу, без прецизирања у ком облику би то ограничење било.

Rast cene soje i kukuruza, pšenica stabilno

 

Преузмите андроид апликацију.