Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Желудац крчи, јер је пун врућег ваздуха

Јесте ли се икада запитали зашто доживљавате те “крчеће” звукове када сте гладни? Све се враћа у пробавни систем. Тачније, црева. Она пролазе кроз низ контракција како би помогла да се храна и течност крећу док једемо.
Фото: Pexels/Pixabay
Током живота произведемо довољно слина да попунимо два базена

Просјечан човек произведе преко 20.000 литара слина током свог живота. То је довољно да се на крају попуне два базена пуна слина.

У стопалима се налази четвртина костију

Људска стопала садрже 52 кости (26 у сваком стопалу). То је скоро четвртина свих костију у нашем телу. Свако стопало такође садржи 33 зглоба и више од 100 мишића, тетива и лигамената.

Као и гуштери, и ми мењамо кожу

У реду, није тако интензивно као кад се догоди гуштеру или змији, али је једнако језиво. Према Америчком хемијском друштву, људи губе цео спољни слој коже сваке две до четири недеље. То је око 500 милиона ћелија коже дневно!

У прстима нема мишића

Наши прсти раде безброј важних ствари током дана, од писања до отварања врата. Али немојте приписивати ​​те подвиге снаге својим прстима. Сваки покрет који се догоди у нашим прстима је због тетива и костију, уз велику помоћ мишића на длановима и на дну сваког прста.

Пола снаге руке је у малом прсту

Мали прст изгледа скромно, али је кључан за снагу наше руке, помаже палцу да стегне и даје више снаге средњем прсту и кажипрсту.

Мишић у задњици је највећи мишић
Коса зна када спавамо

Коса прати наше обрасце спавања. Године 2010. истраживачи са Универзитета Yамагуцхи открили су да суфоликули длаке богати ћелијама садрже РНК из “гена сата” који изражавају циклус спавања и буђења сваке особе. Ако касно устанемо или рано легнемо, наша коса ће то показати.

Наша коса помаже животној средини

Прљава коса може бити добра за атмосферу, према студији из 2008. објављеној у Atmospheric Environment, јер коса упија озон који загађује ваздух. Откривено је да уље власишта даје велики допринос томе, па ако желите допринети квалитету локалног зрака прескочите прање косе!

Велике очи узрокују кратковидост

Неки можда сматрају велике очи лепима, али то може узроковати кратковидост. Познато и као миопија, ово стање узрокује да удаљени објекти изгледају мутно због светлости која не допире до мрежњаче. Ако очна јабучица расте предугачко, светлост се фокусира прерано пре него што удари у мрежњачу, па када удари у ретину, слика је мутна.

Кијање може путовати и до 6 метара

Можда мислите да сте сигурни када неко са другог краја аутобуса кине, али можете бити изложени, а да тога нисте ни свесни. Једна видео студија коју су спровели истраживачи са МИТ-а открила је да кијање путује много даље него што се раније веровало, чак до 6 метара.

Чуло укуса “отупљује” како старимо

Баш као што слух и вид имају тенденцију да се исцрпе како године пролазе, наше чуло укуса чини исто. Како старимо, рецептори укуса спорије се опорављају након повреде или ако узимамо одређене лекове. И лоше вести за даме: жене доживљавају смањење осетљивости укуса почевши од 50. година, док мушкарци то не доживљавају до 60. године.

Имамо јединствен отисак језика

Као што је наш отисак прста јединствен, тако је и отисак нашег језика, према студији из 2016. коју је спровео Thai Moogambigai Dental College. Биометријска скенирања се могу обавити како би се упоредили појединачни облик (дуг или кратак, широк или узак) и текстура (избочине, боре и трагови), са специфичним детаљима које прати и мапира „уређај за прикупљање слике језика“.

Људи имају више од 5 чула

Поред чула вида, мириса, додира, укуса и слуха, људи такође имају осећај за простор (proprioception) и осећај за бол (nociception). Ту су и осећај за равнотежу (equilibrioception), осећај за температуру у или око тела (thermoception), осећај за време (temporal perception) и више, зависно о томе кога питате.

 

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке