Почетна > Спорт > Кошарка
Кошарка

Жељко Обрадовић: Главни циљ је да се вратимо у Евролигу ВИДЕО

Понедељак је велики дан за Партизан, јер је Жељко Обрадовић и званично промовисан као нови тренер Кошаркашког клуба.
Фото: Бета/Драгана Стјепановић

У питању је најтрофејнији европски тренер свих времена Жељко Обрадовић, девет пута шампион Европе.

После тачно три деценије популарни Жоц се вратио тамо где је почео богату каријеру.

Обрадовић је изашао пред новинаре и јавност да говори о амбицијама у наредној сезони.

„Хвала Остоји Мијаиловићу на шанси коју ми поново даје да радим у Партизану. Вратио сам се због онога шта осећам изнутра, најдубље емоције. Срећан сам због ове могућности. Зоран је дошао пре три месеца, покушавао сам све ове године да помогнем Партизану, драго ми је да је Остоја средио неке ствари у клубу, пре свега финансијске, а сада сви треба да имамо у виду, а то је невероватна историја. У Европи не постоји клуб који је дао толико кошарци, европској и светској. Једини клуб који је у том рангу је Реал Мадрид. Ова одлка је била прилично лака, без обзира што Зоран каже да је требало времена. Ја сам то прошле седмице, када смо разговарали два или три сата, већ после тога знао“.

„Одговорни смо због неких ствари јер нас прате многи. Обећавам да ћу учинити све да се спусте тензије, да не спомињем између којих клубова, то никоме није добро. Оног тренутка када се заврши утакмица, да будемо спремни да једни другима честитамо. Да људи препознају да се дешавају неке ствари, а да то нису досадашмње ствари. Волео бих и да Евролига на овим просторима препозна да има клубова на овим просторима клубова који су задужили европску кошарку и да дође до тога да више клубова одавде игра у Евролиги. То је највећа жеља коју имам“

„Амбиције? Највеће могуће које могу да имам. Интересује нас да пробамо да се вратимо у Евролигу, али не да играмо годину дана, него да будемо саставни део тог такмичења. Ових дана сам имао прилику да се чујем са много другова. Хвала свима који су ми слали поруке подршке. Многи су мислили да је овај мој потез ризичан, али ја то не схватам тако. Најсрећнији сам када изађем на паркет, огромну жељу имам и видећемо да направимо тим који је најконкурентнији могући. Црвена звезда је последњих година доминирала, Будућност, Игокеа, Морнар, Олимпија… Сви заслужују респект“, рекао је Обрадовић у уводној речи.

Фото: Бета/Драгана Стјепановић

О циљевима и Евролиги:

„Постоје два начина да изборимо Евролигу, то је освајање АБА лиге или финале Еврокупа. То су наши цилејви, све остало су приче. Постоји тема да у наредним годинама Евролига одлучи да већи број клубова учествује. Више пута сам говорио да Партизан и Звезда заслужују да буду стални учесници Евролиге и мислим да Партизан и Звезда морају заједно да раде на томе. Да имамо сигурност и да заједно учествујемо. Да ли је могуће, то зависи од Евролиге, али и клубова. Способни су и други клубови, али је увек питање са колико клубова ЕВролига жели да направи проширење. Имајте у виду да 11 клубова има А лиценцу, и они одлучују. Излази се на гласање и доноси се одлука на Борду. Био бих најсрећнији да дан када будем одлазио Партизан буде у Евролиги у наредне три године. То би био мој највећи успех“.

Како ће оформити екипу?

„Договорили смо се у петак и прво што смо урадили је отишли смо до Арене, до мале сале где су услови изванредни за тренинг. Обишао сам где ћемо да живимо и радимо и потом смо почели да размишљамо шта нас све чека ове сезоне. Од петка, до понедељка, Зоран и ја смо дневно провели по 10-ак сати заједно. Радимо и радићемо. Када будемо имали прве информације изаћи ћемо пред вас са истинитим информацијама“.

Фото: Бета/Драгана Стјепановић

Мало се и нашалио:

„Морам да кажем да приликом доласка у Партизан председник Мијаиловић је био за то, али нису баш сви били за то да ја постанем тренер. Неки су тражили да ја пошаљем ЦВ где сам радио, један седи у првом реду овде, а други је глумац Богдан Диклић“, рекао је уз осмех Обрадовић.

„Мене је Партизан направио. Године које сам провео као играч и две године као тренер су допринеле да ово осећам према Партизану. И увек ћу рећи да сам ја дужник Партизану, а не он мени. Ово је била лака одлука. Када си мотивисан и желиш, немаш лимита. Најбитније је да разговараш сам са собом. Увек размишљаш да ли имаш још мало, да повучеш себе и људе са којима радиш, а ми смо сада у ситуацији да морамо да вучемо једни друге. Једва чекам. Видео сам данас Ацу Матовића да је данас тренирао са младим играчима, јер они морају да схвате да не постоји ни слободно лето, ни зима, нема паузе. Зоран и ја то знамо“.

Стручни штаб?

„Разговарамо о томе ових дана. Увек имам неке људе који су ми блиски и изузетни су сарадници. Али овог пута ћу пробати још неке људе који су у клубу да укључим у рад са првом екипом. Не волим израз шеф стручног штаба. Ја сам тренер, може да се каже да сам први тренер, али сви који раде са мном знају да имају сва права и морају да буду критични. Не волим сараднике који климају главом, него да ми укажу на грешке, јер не постоји тренер који не греши. Наравно, нека одлука на крају мора да постоји, али када са неким проводиш толико времена из дана у дан, морамо да будемо коректни и да увек кажемо оно што мислимо. Код нас има пуно талентованих тренера, ко год буде желео да ради, има посла“.

Фото: Бета/Драгана Стјепановић

О тиму и домаћим играчима:

„Без икакве дилеме, желимо да направимо екипу коју Партизан заслужује. Да водимо рачуна јер Партизан представља авангарду у европској кошарци. То значи да имамо што више младих домаћих играча. Био бих најсрећнији када бисмо имали 12 домаћих играча у тиму. Колико је то реално, видећемо у наредном периоду. Обавићемо разговоре, да видимо њихова мишљења, да питамо младе играче да ли желе да дођу у Партизан, да ли из било ког разлога неко од њих не жели да дође овде, већ жели у неку другу средину. Много је питања“.

Да ли можда размишљате о некој новој европској титули са Партизаном?

„Немамо појма какав ће тим да нам буде. Искуство које имам нам говори да идемо полако, корак по корак, све остало размишљати било би илузорно. Радићемо да оформимо екипу, да водимо рачуна о томе да ћемо имати неке играче који ће кроз процес рада Партизану изнедрити екстра играче. То би можда био примарни циљ, али је примарни ипак учешће у Евролиги“.

Када је преломио да ће доћи у Партизан?

„Када сам први пут разговарао са Остојом први пут озбиљно. То није било пре 10 дана. Позвао сам га, нашли смо се да причамо и договорили се. Ја сам иначе прилично миран када доносим одлуке. Многи мисле да је то лудост или што је рекао Праја Далипагић, негде сам прочитао да је Жељко луд ако се врати, а ја сам рекао да лудост није лоша. Ко од нас никада није донео неку луду одлуку?“, поручио је Обрадовић.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.