Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Желите да доживите стоту: Лекар открива која вам исхрана може помоћи у томе

Много је фактора који утичу на дуговечност, а здрава исхрана је једна од њих. Према речима др Ширин Касам, деценијама већ знамо да здрава исхрана може позитивно утицати на животни век и здравље.
Фото: Pexels/Abet Ilacer

– Плаве зоне су делови света у којима људи живе најдуже и најздравије. Они имају највећу концентрацију 100-годишњака – објашњава он. Плаве зоне укључују Икарију у Грчкој, Окинаву у Јапану, Сардинију у Италији, Лома Линду у Калифорнији и полуострво Никоја у Костарики.

Исхрану становника тих делова света карактерише висок унос поврћа, воћа, житарица и махунарки. Ове намирнице богате хранљивим материјама су повезане са мањим ризиком од здравствених проблема који угрожавају дуговечност, као што су болести срца или мождани удар.

– Плаве зоне деле исхрану која је претежно или искључиво заснована на биљкама, са нагласком на конзумацији пасуља као главног извора протеина. Недавне студије су потврдиле да је прелазак на биљну исхрану у било ком узрасту користан – каже др Касам.

Наиме, исхрана заснована на биљкама је пуна хранљивих материја, попут влакана, полифенола, витамина, минерала и стотина фитокемикалија, које заједно раде на смањењу ризика од хроничних стања промовишући боље здравље црева, смањујући упале и побољшавајући регулацију глукозе, извештавају.

Биљна исхрана је најздравија

Истраживање објављено у часопису ПЛОС Медицине такође наглашава позитивне ефекте биљне исхране на дуговечност. Истраживачки тим је открио да прелазак на биљну исхрану са 20 година може продужити животни век за 10,7 година код жена и 13 година код мушкараца. Показало се да се највећа корист јавља уз конзумацију више махунарки, интегралних житарица и орашастих плодова.

Иако је оно што укључује исхрана плаве зоне најважније, храна коју треба избегавати такође игра важну улогу. Храна која се једе ретко или никада не садржи додану масноћу, со, шећер или конзервансе.

Другим речима, немојте јести прерађену храну, слатке посластице, рафинисане угљене хидрате, црвено и прерађено месо, газирана пића, сокове и енергетска пића.

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке