Почетна > Свет
Свет

Зеленски затражио оштрије казне за корупцију, предложио изједначење са издајом

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је данас да ће затражити од парламента да пооштри казне за оне који буду проглашени кривима у случајевима корупције током рата, и предложио да те казне буду једнаке санкцијама које се добијају за велеиздају.
Фото: Танјуг/AP Photo/Andrew Kravchenko

“Дао сам законодавном телу задатак, а посланицима ће бити прослеђени моји предлози да се корупција изједначи са велеиздајом у рату. Мислим да ће парламент то добити у наредних недељу дана и онда је лопта у дворишту парламента“, рекао је Зеленски, а преноси Ројтерс.

Серија потреса у влади због корупције укључивала је и овомесечну смену свих регионалних шефова за регрутацију војске након ревизије широм земље.

Зеленски је раније наводио борбу против корупције као кључну у рату против Русије.

Према последњем извештају Транспаренси интернешенела, Украјина је на 116. месту од 180 земаља које се оцењују када је реч о корупцији.

Потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук је истакла да су спољни и унутрашњи фактори указали на то да је опстанак Украјине почео да зависи од њене способности да “заиста искорени корумпиране као друштвену групу“.

Зеленски је рекао да они који буду проглашени кривима треба да се суоче с правдом.

“Али, није реч о стрељачком воду. Ово није стаљинизам. Ако постоје докази, особа мора бити иза решетака“, рекао је Зеленски.

Šta za svet znači BRIKS plus u 4 grafikona

Преузмите андроид апликацију.