Почетна > Свет
Свет

Зеленски предложио да Украјина и балканске земље заједно производе муницију

Украјински председник Володимир Зеленски предложио је данас на Самиту у Тирани да се оформи посебан форум за одбрамбену индустрију између Украјине и земаља Балкана, и изнео предлог о заједничкој производњи муниције.
Фото: Танјуг/AP Photo/Armando Babani

“Поносни смо што у Украјини послује око 500 одбрамбених компанија, али то није довољно да победимо Путина. Видимо проблеме у снабдевању муницијоим, и заинтересовани смо да заједнички производимо муницију са вама“, рекао је Зеленски, додајући да безбедносни напори Украјине и балканских земаља треба да се испреплићу и ојачају.

Он је истакао да Украјина и балканске земље заслужују да буду део европске и евроатлантске заједнице.

“Сматрамо да поштовање сваког народа и право на безбедност треба да буду универзални принципи. До тога се може доћи кроз сарадњу. Сматрамо да свака земља у Европи која одржава принципе европске заједнице и жели да постане чланица, заслужује пуноправно чланство у ЕУ“, рекао је Зеленски.

Зеленски се током свог обраћања захвалио домаћину Самита, албанском премијеру Едију Рами на подршци Албаније Кијеву.

“Захваљујем премијеру Рами на личној подршци, као и на подршци целе земље. Ценим гостопримство и прилику да тазговарамо о томе како да оснажимо целу Европу. Сада се одређује пут којим ће Европа ићи у наредним генерацијама“ рекао је Зеленски и додао да је за све слободне земље важно да режим руског председника Владимира Путина изгуби.

Албански премијер Рама је истакао да је Албанија “дубоко почаствована“ што је Зеленски допутовао у Тирану.

“То је рат који није изабрала Украјина, нити заједница народа, он је настао из старог империјалистичког сна“, рекао је Рама.

Истакао је да је присуство Зеленског у Тирани знак да Путин није потиснуо вољу украјинског народа да буде слободан.

“Путин је желео да Украјину збрише с мапе за неколико дана, али она је данас присутнија више него икад“, рекао је Рама.

Grčki radnici u javnom sektoru štrajkuju na godišnjicu velike železničke nesreće

Преузмите андроид апликацију.