Почетна > Свет
Свет

Зеленски позвао Ватикан да подржи његов мировни план за Укрјаину

Украјински председник Володимир Зеленски данас је, у разговору са папским изаслаником Матеом Зупијем, позвао Ватикан да допринесе имплементацији украјинског мировног плана.
Фото: Танјуг/AP/Efrem Lukatsky

Зеленски је, у објави на свом Телеграм каналу, навео да је у разговору било речи о ситуацији у Украјини и хуманитарној сарадњи „у оквиру украјинске формула мира“ и оценио да само уједињени напори, дипломатска изолација и притисак на Русију могу да „утичу на агресора“ и донесу праведан мир Украјини, преноси Ројтерс.

„Позивам Свету Столицу да допринесе имплементацији украјинског мировног плана. Украјина поздравља спремност других држава и партнера да пронађу пут до мира, али пошто је рат на нашој територији, алгоритам за постизање мира може бити само украјински“, поручио је он, преноси Ројтерс.

Италијански кардинал Зупи, кога је папа Фрања послао у мировну мисију да покуша да помогне окончању рата у Украјини,
стигао је у Кијев у понедељак.

Ватикан је претходно саопштио да је циљ његовог путовања да саслуша ставове Кијева о начинима „да се постигне праведни мир“ и да подржи хуманитарне напоре који могу помоћи у ублажавању тензија.

Зеленски се у мају састао са папом у Ватикану.

Формула Зеленског за мир у Украјини подразумева обнављање територијалног интегритета те земље, повлачење руских трупа и престанак непријатељства, као и обнављање државних граница Украјине.

Najmanje 150 metričkih tona nafte iscurilo u Dnjepar nakon eksplozije

Преузмите андроид апликацију.