Почетна > Свет
Свет

Зеленски потписао одлуку о распуштању суда у Кијеву

Председник Украјине Володимир Зеленски изразио је задовољство због распуштања суда у Кијеву и рекао да Украјина може истовремено да се бори против корупције и руске агресије.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky

„Ова прича је дошла до краја“, рекао је Зеленски у уторак касно увече и истакао да је потписао закон којим се распушта Окружни управни суд у Кијеву, преноси Ројтерс.

Реч је о институцији коју су украјинске антикорупцијске власти упоредиле са злочиначком организацијом, а САД су њеном председнику увеле санкције 9. децембра.

“ Наставља се прича о реформама, наставља се чак и у време таквог рата“, рекао је Зеленски у свом ноћном видео обраћању.

Он је потписао закон истог дана када га је усвојио украјински парламент, наводи британска агенција.

Павло Вовк, председник суда, написао је у објави на Фејсбуку да је одлука о укидању суда чисто политичка и донесена на брзину и да ће „они који јој данас тапшу ускоро зажалити“.

Амерички Стејт Департмент саопштио је да је Вашингтон увео санкције Вовку „због тражења мита у замену за мешање у судске и друге јавне процесе“.

Случај корупције против Вовка послат је украјинском високом суду за борбу против корупције овог лета, након што су случајеви против њега годинама били блокирани.

Zelenski: Nema mira tamo gde se desio ekocid

Преузмите андроид апликацију.

 

Ознаке