Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Око четири милиона Украјинаца без струје

Председник Украјине Володимир Зеленски сапштио је да је због руских напада не енергетски систем те земље око четири милиона људи остало без струје.
Фото: ТанјугAP/Bernat Armangue

Зеленски је рекао да је 14 регион, а као и главни град Кијев без струје, а украјински енергетски оператер Укренерго је најавио да ће најављена искључења струје бити спроведена на територији читаве земље, преноси Ројтерс.

Претпоставља се да ће ситуација са недостатком електричне енергије и грејања изазвати нови избеглички талас ка Европским земљама.

Верује се да је око 6,9 милиона људи интерно расељено унутар Украјине, а земље источне Европе, попут Словачке и Мађарске, припремају се за нови избеглички талас у наредним месецима.

„Осећа се и очекује се пораст броја избеглица. Тренутно је већи за 15 одсто,“ рекао је координатор помоћи за град Кошице на истоку Словачке Роман Доховић.

Руска новинска агенција Тас с наводи да се украјински потрошачи свакодневно суочавају с нестанком струје који траје по неколико сати због чега украјинске власти апелују на грађане да штеде струју таком ударних термина.

Finiš trke za Senat: Glavne bitke vode se u četiri države

Преузмите андроид апликацију.