Почетна > Свет
Свет

Зеленски: Нема потребе да се прави спектакл око договора о житу са Пољском

Украјина је изабрала легалан начин да реши спор око жита са пољским властима, изјавио је украјински председник Володимир Зеленски у разговору са новинарима током посете Сједињеним Америчким Државама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Он је напоменуо да уз сво поштовање према Пољској, треба да размишља о украјинским интересима.

„Израчунати су економски губици од стотина милиона за неколико месеци. Али односи наших земаља су скупљи од тих месеци. Само Украјина је страдала од ове блокаде, нико други“, рекао је украјински председник, преноси агенција Униан.

Он је појаснио да постоји договор украјинске и пољске стране да ембарго буде укинут 15. септембра.

„И свима је јасно да ако дође до блокаде после овог датума, Украјина ће се одлучити за правни поступак. То није новост. Нема потребе да се прави политички спектакл од овога. Ово је цивилизована одлука како би Украјинци добили економску компензацију“, објаснио је Зеленски.

Пољска је једна од три земље ЕУ које су, супротно одлуци Европске комисије, једнострано продужиле забрану увоза украјинских пољопривредних производа.

Пољски председник Анџеј Дуда рекао је пре неки дан да Зеленског и даље сматра пријатељем, упркос напетости у односима две земље.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки је саопштио у среду да Пољска тренутно не испоручује Украјини никакво оружје.

Спор око тога да ли украјинском житу треба дозволити да уђе на домаћа тржишта Пољске и других чланица ЕУ довео је чврсте односеКијева и Варшаве на најнижу тачку откако је Русија напала Украјину прошле године, пренео је Асошиејтед прес.

Пољски лидери су изразили негодовање због неких од најновијих потеза Кијева, укључујући притужбу Светској трговинској организацији (СТО) због пољске забране увоза украјинског жита и упоредили су Украјину са дављеником који је повредио свог помагача.

Duda: Spor oko uvoza žitarica neće uticati na bilateralne odnose Ukrajine i Rusije

Преузмите андроид апликацију.