Почетна > Србија
Србија

Зелене инвестиције искористити за развој привреде

Изградња нових капацитета који за производњу енергије користе обновљиве изворе и реализација постојећих и нових пројеката у вези са повећањем енергетске ефикасности допринеће новим инвестицијама и додатном развоју привреде, речено је на састанку државних секретара Министарства рударства и енергетике Јованке Атанацковић и Зорана Лакићевића са представницима Програма УН за развој.
 <img src="wind farm.jpg" alt="wind farm on the field">
Фото: Pixabay/Pexels

На састанку је било речи о процесу енергетске транзиције у Србији и заједничким пројектима који се реализују, пре свега када је реч о повећању ОИЕ и енергетској ефикасности.

„Усвајањем четири закона из области рударства и енергетике, укључујући нови, потпуно модеран Закон о коришћењу ОИЕ, Србија је добила нови законодавни оквир који показује нашу амбицију да се активно укључимо у глобални процес енергетске транзиције. Поред тога, до краја године имаћемо и подзаконска акта, а у изради је стратегија за развој енергетике до 2040. са визијом до 2050. године и национални интегрисани план за климу и енергетику. Спремили смо инвестициони план са пројектима вредним 17 милијарди евра, јер је неопходно да градимо нове капацитете, посебно оне који користе обновљиве изворе. Требало би да убрзамо те процесе и да заједно радимо на реализацији свих пројеката у овој области, јер ћемо заједничким радом и сарадњом брже доћи до остварења циља, а то је да до 2050. будемо декарбонизована земља“, рекла је Атанацковићева.

На састанку је разговарано о реализацији текућих пројеката у вези са повећањем енергетске ефикасности, као и о сарадњи Министарства са међународним организацијама у наредном периоду. Како је речено, сарадња Министарства са овим институцијама биће и додатна подршка Србији на путу евроинтеграција и спровођењу процеса енергетске транзиције.

Vlada odredila kvotu za podsticaje za vetroelektrane

 

Преузмите андроид апликацију.