Почетна > Свет
Свет

Зелена комета приближава се Земљи, најближа ће бити 2. фебруара

Светла зелена комета требало би да пролети поред Земље први пут у последњих 50.000 година и могла би да се задржи у њеној близини око месец дана.
комета
Фото: Pixabay/0fjd125gk87

Званичници НАСА-е рекли су да је комета први пут уочена у марту 2022. док је била у Јупитеровој орбити. Становници северне хемисфере од јуче могу да је виде двогледом као мали зелени одсјај.

Научници истичу да ће комета бити најближе Земљи 2. фебруара, када ће бити удаљена 42 милиона километара од Земље.

„Комете су ноторно непредвидиве, али ако ова настави свој тренутни тренд светлине. Биће лако уочити је. Могуће је да постане видљива голим оком на тамном небу“, објавила је НАСА на свом блогу раније овог месеца. Зелена комета је ледено небеско тело, које носи службени назив C/2022 E3 (ZTF).

Бивши средњошколски професор и астрофотограф Дан Бартлет фотографисао је комету из своје колибе у близини Националног парка Јосемити у Калифорнији и гледање у небо назива „понизним“ искуством, пише BBC.

„Кажем вам, двоглед, мрачно место, видећете нешто. Доведите пријатеље и сви ћете видети нешто за цели живот“, рекао је Бартлет.

Зеленој комети треба око 50.000 година да обиђе Сунце

„Кад год око себе имате језерски или океански систем, то узрокује гладак проток ваздуха. Што значи да звезде не светлуцају па можете добити више детаља“, објаснио је он.

Посматрачима на северној хемисфери без телескопа комета ће изгледати као „слаба, зеленкаста мрља на небу“, док они са телескопом могу да виде реп комете.

NASA: Prošla godina bila peta najtoplija u istoriji sveta

 

Преузмите андроид апликацију.