Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Здравље из кухиње: Четири зачина која чувају мозак и помажу да се боље концентришете

А његово здравље од пресудног је значаја за укупно благостање нашег организма.
Фото: Unsplash/Ratul Ghosh

За укупно благостање нашег организма изузетно је важно здравље нашег мозга. Дакле, ако желимо радити на свом когнитивном здрављу, у исхрану можемо укључити разне намирнице које су одличне за наш мозак.

Понекад је то само једноставно додавање различитих зачина.

Неуролог др Брендон Крофорд недавно је изнео просветљујућа сазнања о овој теми. Нагласио је користи припремања оброка с неколико специфичних зачина који могу позитивно утицати на здравље мозга и чак побољшати концентрацију.

А ова четири посебно се истичу:
Куркума

Др Крофорд истиче снагу куркуме, захваљујући активном споју, куркумину. Познат по својим противупалним и антиоксидативним својствима, куркумин може помоћи у смањењу упале и оксидативног оштећења у мозгу, фактора који се често повезују са стањима попут Алцхајмерове болести.

“Куркумин такође подиже ниво можданог хормона БДНФ, који повећава раст нових неурона и бори се против разних дегенеративних процеса у мозгу”, објашњава доктор.

Ђумбир

Када је реч о противупалним зачинима, не можемо погрешити с ђумбиром.

“Познат по својим снажним противупалним својствима, ђумбир може побољшати когнитивну функцију смањењем упале и оксидативног стреса. Такође помаже у равнотежи неуротрансмитера, што може побољшати концентрацију”, истиче неуролог.

Цимет

Ако жудимо за нечим слатким, можемо посегнути за циметом. Према неурологу, цимет је више од само укусног додатка јелима – моћан је извор антиоксиданса кључних за заштиту нервних структура од оксидативног стреса.

“Цимет такође може регулисати ниво шећера у крви, што је кључно за одржавање когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести”, рекао је.

Црни бибер

Црни бибер доноси значајне предности у области здравља мозга, посебно у комбинацији с куркумом.

“Пиперин, активни спој у црном биберу, може повећати апсорпцију куркумина до 2.000 одсто. Ова комбинација не само да појачава добробити куркумина за мозак, већ такође помаже у побољшању варења и апсорпције хранљивих материја, директно подржавајући когнитивно здравље”, закључио је др Крофорд.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке