Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Здравље из кухиње: Четири зачина која чувају мозак и помажу да се боље концентришете

А његово здравље од пресудног је значаја за укупно благостање нашег организма.
Фото: Unsplash/Ratul Ghosh

За укупно благостање нашег организма изузетно је важно здравље нашег мозга. Дакле, ако желимо радити на свом когнитивном здрављу, у исхрану можемо укључити разне намирнице које су одличне за наш мозак.

Понекад је то само једноставно додавање различитих зачина.

Неуролог др Брендон Крофорд недавно је изнео просветљујућа сазнања о овој теми. Нагласио је користи припремања оброка с неколико специфичних зачина који могу позитивно утицати на здравље мозга и чак побољшати концентрацију.

А ова четири посебно се истичу:
Куркума

Др Крофорд истиче снагу куркуме, захваљујући активном споју, куркумину. Познат по својим противупалним и антиоксидативним својствима, куркумин може помоћи у смањењу упале и оксидативног оштећења у мозгу, фактора који се често повезују са стањима попут Алцхајмерове болести.

„Куркумин такође подиже ниво можданог хормона БДНФ, који повећава раст нових неурона и бори се против разних дегенеративних процеса у мозгу“, објашњава доктор.

Ђумбир

Када је реч о противупалним зачинима, не можемо погрешити с ђумбиром.

„Познат по својим снажним противупалним својствима, ђумбир може побољшати когнитивну функцију смањењем упале и оксидативног стреса. Такође помаже у равнотежи неуротрансмитера, што може побољшати концентрацију“, истиче неуролог.

Цимет

Ако жудимо за нечим слатким, можемо посегнути за циметом. Према неурологу, цимет је више од само укусног додатка јелима – моћан је извор антиоксиданса кључних за заштиту нервних структура од оксидативног стреса.

„Цимет такође може регулисати ниво шећера у крви, што је кључно за одржавање когнитивних функција и превенцију неуродегенеративних болести“, рекао је.

Црни бибер

Црни бибер доноси значајне предности у области здравља мозга, посебно у комбинацији с куркумом.

„Пиперин, активни спој у црном биберу, може повећати апсорпцију куркумина до 2.000 одсто. Ова комбинација не само да појачава добробити куркумина за мозак, већ такође помаже у побољшању варења и апсорпције хранљивих материја, директно подржавајући когнитивно здравље“, закључио је др Крофорд.

Šta će se desiti sa vašim organizmom ako prestanete da jedete hleb? Tri promene koje ćete primetiti

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке