Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Здраве су, али не претерујте: Ове намирнице, уколико претерате са њиховом конзумацијом, могу да вам направе здравствене проблеме

Избегавајте да их уносите свакодневно и у великим количинама.
Фото: Pexels/Mart production

Сви знате да понека штанглица чоколаде повремено, колач, или чипс који поједете с времена на време неће направити проблем. Исто тако знате и да је важно да ове нездраве намирнице не конзумирате свакодневно.

Међутим, постоје и здраве намирнице које, уколико са њима претерате, могу да донесу више штете него користи.

Вода с лимуном

Многи обожавају да пију воду са лимуном и њоме често започињу дан, поготово зато што влада веровање да она топи килограме. Стручњаци, ипак, тврде да вода са лимуном нема никакво посебно деловање, осим што лимун побољшава укус воде.

То не значи да ову комбинацију не треба да пијете, али баш као и у свему осталом, не би требало да претерујете са њом, јер велике количине овог напитка зубе могу да учине осетљивим, као и да оштете површину зуба и отворе пут за појаву каријеса.

Такође, ограничите унос и осталог киселог воћа, попут поморанџе, лимете, или мандарине, као и сокова који се од њих праве. Да закључимо, кисело воће јесте здраво и треба га јести, али без претеривања.

Овсене пахуљице

Њихова припрема је брза и погодне су за доручак, а уколико у њих додате и воће, могу бити одличан десерт. Овсене пахуљице свакако треба јести, јер су богате влакнима, магнезијумом и цинком, али, такође често садрже и много калорија, а то посебно важи за готове смесе које се продају по маркетима.

Савет је да купите обичне овсене пахуљице, које не садрже никакве додатке и да припремите слатку или слану кашу. Ипак, немојте користити више од 50 грама пахуљица по оброку, јер 100 грама има скоро 400 калорија.

Риба

Риба садржи витамине Б1, Б2, Б6 и Б12, као и омега-3 масне киселине и изузетно је здрава. Међутим, она не би требало да буде на вашем менију свакога дана, јер је установљено да ћете, уколико је конзумирате једном или два пута недељно, за 36 посто смањити ризик од смрти изазван срчаним проблемима.

Са друге стране, уколико претерате са њеном конзумацијом, може доћи до тровања живом, поготово ако имате обичај да једете веће рибе које се хране мањим рибама.

Преузмите андроид апликацију.