Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Збуњени хормони: Како слатко и кафа ометају њихов рад

Ригорозне дијете смањују лучење естрогена који регулише менструални циклус, рад до касно у ноћи повећава ниво кортизола, а то пак повећава ризик од гојазности.
Фото: Pixabay/Gerd Altmann
Тело не реагује на инсулин због шећера

Хормони регулишу метаболизам и развој, а утичу и на апетит, либидо, тежину и расположење. Њихов рад пак може пореметити претеран унос шећера у организам. Једење слаткиша може узроковати отпорност тела на инсулин, хормон који регулише шећер у крви. То повећава ризик од дијабетеса типа 2 и метаболичког синдрома, пише Woman’s Health.

Рад до касно у ноћ ремети лучење кортизола
Фото: Unsplash/CD-X

Ниво хормона стреса кортизола ноћу се спушта, али рад до касно увече спречава тај природни процес. То повећава ризик од несанице, гојазности, депресије и повишеног крвног притиска.

Несаница повећава ризик од дебљања

Баш као и ноћни рад, несаница подстиче лучење хормона стреса кортизола, а самим тиме и повећава ризик од дебљања. Кортизол подиже ниво шећера у крви и подстиче жељу за храном богатом шећером која тренутно задовољава те потребе. Проблем је у томе што се са превише шећера расположење подиже само накратко.

Фото: Pexels/Shvets production
Због мањка сна смо више гладни

Током сна расте ниво хормона лептина, који телу сигнализира да не треба да једе. Али ако се целе ноћи преврћете по кревету, неће се лучити довољно лептина, што ће подстаћи осећај глади. Мањак сна у комбинацији са сталном жељом за храном повећава ризик од дебљања.

Кофеин утиче на кортизол и подстиче нервозу
Фото: Pexels/Chevanon Photography

Осим што регулише стрес, кортизол повећава и будност. Он делује с кофеином, па треба припазити на време испијања кафе. Људи који кафу пију између осам и девет сати ујутро, када је кортизол највиши, развију толеранцију на кофеин, чиме се смањује његова ефикасност. Што је ниво кортизола већи, то је већи ризик од отпорности на кофеин. Кафа не делује, па тело врло брзо тражи додатну шољицу или снажнији напитак како би се разбудило. То само додатно узрокује додатну нервозу и напетост.

Мањак вежбе значи и лошије расположење

Без редовног вежбања тело не може да производи довољну количину ендорфина, хормона задуженог за добро расположење и снажан имунитет, сматрају стручњаци. Због тога се повећава ризик од депресије, болести, али и слабљење либида. Што више вежбате, то ће тело лучити више ендорфина, па ће и квалитет живота бити бољи.

Фото: Unsplash/Scott webb
Први тренинг сузбија апетит

Аеробна вежба тера крв у вене и смањује ниво хормона грелина, који стимулише апетит. Аеробни тренинг усмерен је на мршављење и побољшање кондиције, а потребно је сваки дан вежбати најмање 20 минута. Одличан избор су пливање, трчање и вожња бициклом.

Због дијета се мења и менструација

Строга дијета и интензивни тренинзи смањују ниво женског полног хормона естрогена, који регулиша менструални циклус. То може пореметити циклус, због чега менструације најчешће изостају све док тело не скупи довољно здравих масти.

Шећер само тренутно сузбија ПМС
Фото: Pexels/Abhinav Goswami

Ублажавање симптома ПМС-а слаткишима и десертима неповољно утиче на хормоне, посебно на инсулин који регулише шећер у крви и ниво енергије. Превелика количина шећера у организму тренутно ће ублажити ПМС, али њено ће деловање брзо попустити и проузроковати још већи пад расположења.

Bolni ciklusi? Evo kako da olakšate sebi na najzdraviji način

Преузмите андроид апликацију.