Почетна > Свет
Свет

Због вица БиХ кажњена са готово 15.000 КМ

Због вица који је током суђења испричао адвокат из Брчког Мирко Симић, БиХ ће, према пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру, морати да плати нешто мање од 15.000 КМ (око 7.500 евра), пишу бањалучке Независне новине.
Фото: Pixabay/Gino Crescoli

Симић је, наиме, у једном спору пред Апелационим судом Брчко дистрикта испричао виц о професору који је од студента тражио да наведе и имена, а не само број жртава бомбардовања Хиросхиме, наводећи да га је другостепени суд третирао исто као што је у тој шали професор третирао своје студенте.

Реч је о вицу о професору и три студента, од којих су двојица имала везу, док је трећи није имао. Поставља професор питање првом студенту:

„Колега, реците нам све што знате о првој употреби атомске бомбе“.

Студент одговара да је „бачена 6. августа 1945. на Хирошиму“, а професор каже да је то довољно за осмицу и прозива следећег.

„Колега, исто питање“, каже професор, а други студент понавља реченицу претходног и додаје да су бомбу бацили Американци.

„Одлично, колега, довољно за деветку“, каже професор.

Након тога на испит улази студент који нема везу код испитног професора, који му поставље исто питање.

Студент, осим тога што каже да је бачена 6. августа 1945. године, наставља причу да је бомба пала у 8.15 по локалном времену, да је била тешка четири тоне, дуга три метра и да се радило о уранској бомби имена „Литтле Боy“ коју је носио амерички бомбардер „Енола Гаy“ итд. После десетоминутне приче о брзини бомбе, ударном таласу, пламену који је уследио, кратеру који је направила итд., студент испит завршава информацијом да је погинуло 140.000 људи, а да су многи умирали годинама касније.

„Имена, колега, имена жртава ако хоћете шестицу“, рекао је професор.

Европски суд за људска права утврдио је да је Апелациони суд Брчко дистрикта кажњавајући Симића утврдио да је прекршен члан 10. Европске конвенције о људским правима, у којем се, између осталог, наводи:

„Свако има право на слободу изражавања. Ово право укључује слободу мишљења и слободу примања и преношења информација и идеја, без мешања јавне власти и без обзира на границе“.

Симић је кажњен за 1.000 КМ, а када је реч о казни коју ће платити БиХ, односно Брчко дистрикт, Европски суд за људска права утврдио је да је тужена у року од три месеца дужна плати 510 евра, као и сваки порез који се може зарачунати на име материјалне штете, затим 4.500 евра с порезима који се могу зарачунати на име нематеријалне штете, као и 2.550 евра с порезима на име трошкова и задатака.

Potomstvo arktičkih vukova u zoo vrtu u Beču

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке