Почетна > Бизнис
Бизнис

Због скупе енергије 16.000 немачких радњи пред затварањем

Због растућих трошкова енергије, око 16.000 немачких продавница суочено је са банкротом, објавио је Шпигел, позивајући се на Немачко удружење малопродаја. Удружење се обратило вицеканцелару и министру економије Роберту Хабеку и упозорило да „експлозивни трошкови енергије“ онемогућавају све већем броју трговаца да саставе крај с крајем.
Фото: Unsplash/belart84

Они су ситуацију окарактерисали као „егзистенцијалну претњу“ и прецизирали да би око 16.000 предузећа могло да банкротира ове године, док ће се „негативни тренд“ вероватно наставити и 2023. године.

Удружење је саопштило да повећање трошкова енергије, који су у просеку порасли за 147 одсто од почетка године, спречава трговце да остваре профит. Удео трошкова електричне енергије у обиму продаје за трговце на мало је већ достигао скоро три одсто у просеку и многи у индустрији очекују да ће та цифра порасти на чак 5 одсто у 2023.

Према речима председника удружења Јозефа Санктјохансера добит остварена у многим малопродајним секторима је већ данас изузетно ниска. У случају одеће, оперативни профит као проценат продаје износи 2,1 одсто док је код обуће тренутно негативан и износи -1,2 одсто. Чак и у областихране износи само 2-4 одсто.

Овакво стање ствари може многе компаније ставити у неповољан положај, упозорава удружење.

С обзиром на нагли пад куповне моћи приватних домаћинстава и рекордно високу инфлацију, вероватно неће бити могуће пребацити растуће трошкове енергије на потрошаче, наводи удружење, пренео је Спутњик.

Због тога је група позвала власт да интервенише привременим ограничавањем тарифа и смањењем пореза на електричну енергију на минимум.

„Zoom“ se koristi kao mamac za krađu lozinki „Microsoft“ korisnika

Преузмите андроид апликацију.