Почетна > Бизнис
Бизнис

Због сепаратиста индијска држава Пенџаб без интернета

Северна индијска држава Пенџаб, са око 30 милиона становника, већ трећи дан је без интернета и слања порука.
Фото: Pixabay/377053

Разлог за прекид интернета је тај што индијска полиција лови проповедника Сика Амритпала Синга Сандхуа који се залаже за независну државу Сика. Амритпал Синг Сандху је од суботе безуспешно прогоњен због наводног „ремећења хармоније у заједници“, преноси Гардијан.

Гашење интернета и СМС порука је потпуно паралисало привреду, јер је рад продавница, предузећа, факултета и других институција био веома отежан.

Дигитална плаћања су такође онемогућена широм земље. Затварање је првобитно требало да траје до понедељка у подне, али је продужено након што су сепаратисти Сика вандализирали индијске конзулате у Сан Франциску и Лондону.

Индијска полиција је у суботу скоро ухапсила Амритпала Синга Сандхуа када је пресрела његов аутомобил, али је Сандху успео да побегне током сукоба са полицајцима. Више од стотину осумњичених сепаратиста Сика ухапшено је у Индији последњих дана као „превентивна мера”.

Проповедник је донедавно био непознат, а медијску пажњу привукао је 23. фебруара када је из полицијског притвора спасао свог помоћника Ловепреет Сингх Туфана. Сандху је са следбеницима наоружаним ватреним оружјем и мачевима упао у полицијску станицу средином дана и захтевао Туфаново ослобађање. Полиција га је пустила јер, како су рекли, нису могли да пуцају у Сандхуа јер је користио свету књигу Сика као штит, преноси Дело.

Prepolovljen broj poljoprivrednih penzionera

Преузмите андроид апликацију.