Почетна > Бизнис
Бизнис

Због ових недостатака не смеју да вас врате са техничког

Велики број власника возила, нарочито у Београду, жали се да због баналних недостатака не пролази технички преглед, те да су контролори постали ригорозни.
Фото: Unsplash/Chad_Kirchoff

Из МУП-а поручују да ситна оштећења нису разлог да се возило оцени неисправним, а у Комитету за безбедност саобраћаја објашњавају да је главни проблем то што није прецизно дефинисано која неисправност чини возило технички неисправним, а која може да се толерише.

Неисправан жмигавац на ретровизору, не ради треће стоп светло, задњи брисач или прскалица, недостатак течности за шофершајбну или фабрички уграђена кука у браник – све су неки од ситних недостатака због којег маса возача ових дана „пада“ на техничким прегледима, уз налог да те недостатке отклоне у року од три дана, што на линијама ствара гужве и нервозу.

Влада Маринковић из Националне асоцијације техничких прегледа изјавио је да возачи „морају да схвате да ако дођу на технички са неисправним аутом, неће проћи“.

„Постоји списак несправности, односно, јасно дефинисан шифрарник недстатака као додатак правилнику о техничком прегледу. По закону, ми недостатак не можемо да толеришемо. Не можемо да прихватимо да возач каже мени клима ради, само нема гаса у њој, то значи да не ради. Или, са наше тачке гледишта, систем за прање ветробранског стакла не ради, ако нема воде у њему. Нама је закон стриктно дефинисао да можемо само да прегледамо возило, али не и да сипамо воду у прскалицу или зашрафимо шраф од брисача, да би ти уређаји радили. Кад не ради, не можемо да пустимо возило. Не кажем да ситуација није апсурдна, али нам закон то једноставно не дозвољава“, објашњава Маринковић.

 

Због овога не могу да вас врате (по препоруци МУП-а из њиховог саопштења за јавност)

– Огреботина на лимарији

– Напрслина стакла на светлосним групама

– Изгуљен браник

– Неофарбане фелне

 

Због ових „ситних кварова“ могу да вас врате (искуства возача са техничких прегледа)

– Не ради задњи брисач

– Не ради прскалица

– Нема течности за шофершајбну

– Фабрички уграђена кука у браник

– Не ради сијалица за осветљавање регистарске таблице

 

Шта се никако не толерише (поруке контролора техничког прегледа)

– Светлосно-сигнализациони систем није исправан

– Трула каросерија

– Разбијена стакла

– Неисправни управљачки и систем кочница

 

Преузмите андроид апликацију.